Jefim Fištejn: Konec jednoho bludu

4. duben 2019
Donald Trump

Zatímco příznivci amerického prezidenta stále ještě slaví vítězství, jeho odpůrci po několika dnech ochromení zkusili znovu přejít do protiútoku.

Nedávno deník New York Times přinesl článek, v němž se vyjadřuje pochybnost, že čtyřstránkový výklad Muellerovy zprávy, který nabídl veřejnosti generální prokurátor Barr, správně vyjadřuje obsah tohoto zatím nezveřejněného dokumentu.

Daniel Veselý: Trumpovo Pyrrhovo vítězství Aneb osudové nepřátelství mezi USA a Ruskem

Donald Trump

Téměř dva roky trvající vyšetřování údajných vazeb Donalda Trumpa a jeho spolupracovníků na Kreml probíhalo za intenzivní a místy až obsesivní mediální pozornosti.

Komentátoři blízcí Demokratické straně poukazují na to, že Barrova formulace je poněkud dvojsmyslná. Zvláštní vyšetřovatel prý nezjistil žádné známky spříseženstva. Kdyby všechno bylo jednoznačně jasné, argumentují Trumpovi odpůrci, měl vyšetřovatel předložit důkazy neexistence spříseženství.

Znamená to, že Muellerova zpráva nevyvrátila pochybnosti o Trumpově vině? Je to nejspíše přání, které je otcem myšlenky. Trumpovi příznivci citují přímo ze zprávy následující větu: „Vyšetřování nezjistilo žádné známky toho, že členové volebního štábu Donalda Trumpa jednali ve shodě s ruskou vládou anebo koordinovali své jednání s Rusy, v jejich snaze ovlivnit americké volby.“

Prý je formulace dostatečně jednoznačná, než aby mohla být zpochybněna. Proč tedy Robert Mueller nevyjádřil přesvědčení, že žádné spříseženství neexistovalo?

Největší prestižní ztráty

Jan Fingerland: Trump je čistý, tedy patrně

Donald Trump

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller 22 měsíců zkoumal Trumpovo možné spojení s ruským státem a po celou dobu na něj prezident tvrdě útočil.

Inu proto, že ani vyšetřovatelé a soudci nikdy nekonstatují, že nejste zloděj a že jste mimořádně slušný člověk. Soud rozhoduje o tom, zda je obžalovaný z trestného činu vinen a nikdy nerozhoduje o tom, že obžalovaný měl ve věci pravdu.

Stejně tak se chová vyšetřovatel. Prověřuje tvrzení o vaší vině, a pokud se mu zdají pravdivá, předává věc soudu. Veškeré další pochybnosti, zjištění nebo domněnky jsou naprosto neúčinné.

Kongres Spojených států svěřil vyšetřování zcela konkrétnímu odborníkovi. Výsledky jeho práce posuzuje generální prokurátor. Vždycky jsou a budou lidé, kteří nebudou spokojeni s výsledkem vyšetřování a budou mít za to, že pouze neumělo dokázat nezpochybnitelnou vinu prezidenta. Mluvíme-li o zákonném rámci procesu, pak takové pochybnosti zůstanou bezpředmětné.

Jan Fingerland: Nemocný Trump v nemocné Americe

Americký prezident Donald Trump

Že Evropa je v rozkladu je Američanům jasné už asi tři sta let. Při pohledu na situaci v tamní politice se zdá, že Spojené státy v rozkladu nejsou, protože už se rozložily.

Ve vyšetřovací skupině Roberta Muellera bylo velké množství zástupců Demokratické strany, kteří Trumpovi nakloněni rozhodně nebyli. Nicméně i oni budou muset přijmout výsledky. Naděje na to, že generální prokurátor Barr překroutil závěry, je nicotná.

Největší prestižní ztráty, a v tom jsou si všichni zajedno, utrpěly americké sdělovací prostředky, zejména čtyři z těch, které jsou pokládány za seriózní. Jsou to deníky New York Times a Washington Post a televizní kanály CNN, MSNBC.

Jefim Fištejn

Zatím se nezdá, že by svůj postoj hodlaly přehodnotit. Po 22 měsících vyšetřování, na které padlo přes 25 milionů dolarů, a o němž Donald Trump od začátku tvrdil, že to není nic víc, než hon na čarodějnice, je jasné, že mu to v žádném případě neuškodilo a nyní má naopak dobré šance na znovuzvolení, píše časopis Foreign Policy, který se zřejmě rozhodl svůj postoj poněkud změnit.

Spustit audio