Jefim Fištejn: Jak Biden zabránil Trumpovi zradit Ukrajinu

21. listopad 2022

Množí se zvěsti, že vláda prezidenta Bidena v poslední době vyvíjí soustředěný tlak na Volodymyra Zelenského a jeho okolí ve snaze přimět ho k jednání s Putinovým režimem. Takovými kontakty je pověřen Jake Sullivan odpovědný v americké administrativě za otázky národní bezpečnosti a zároveň známý lobbista ruských zájmů, který oponuje ve vládě protiputinské skupině ministra zahraničí Blinkena a ministra obrany Austina.

Poslední pendlování Sullivana mezi Kyjevem a Moskvou již vedlo k tomu, že prezident Zelenskyj upustil od svého dosud neochvějného požadavku jednat až s Putinovým nástupcem.

Čtěte také

V Ukrajině platí dokonce zákon přímo zakazující jednání s Putinem. Mnozí vysoce zasvěcení aktéři na ukrajinské straně (Oleksij Arestovyč, Michajlo Podoljak, aj.) jsou přesvědčeni, že smysl zákeřně obojetného postoje spočívá v tom, poskytovat Ukrajině množství zbraní dostatečné pro sebeobranu, ale nedostatečné pro rozhodné vítězství.

Právě proto dosud nebyl de facto spuštěn program Landleasu a zbrojní systémy dodávané Ukrajině mají technické parametry upraveny tak, aby nemohly zasáhnout cíle na území Ruské federace anebo zásadně změnit poměr sil na bojišti.

Politický omyl posledních desetiletí

Jen v tomto kontextu lze pochopit propagandistický mýtus o tom, že zatímco my, vláda Demokratické strany, jen drobně zmírňujeme nerealistické a přemrštěné ukrajinské požadavky, republikáni, kdyby přišli k moci, by určitě zradili Ukrajinu na celé čáře a nechali Putina zvítězit.

Čtěte také

Ti u nás, kteří z neznalosti nebo zaslepenosti pomáhají prosazovat tento vylhaný mýtus, znemožňují ve výsledku rozhodné ukrajinské vítězství, a tudíž i zabraňují pádu Putinova režimu.

Paradoxně v otázce pomoci Ukrajině rozložení sil v obou rozhodujících stranách je zhruba podobné: odhadem 70 ku 30. Levicová část Demokratické strany by zastavila pomoc Ukrajině z ideových důvodů, neboť cítí příbuznost s autoritářským režimem, který má kořeny v komunistické minulosti. Republikáni vystupují hlavně proti nekontrolovatelným peněžním převodům a tvrdí, že by pomoc nezrušili, jen by ji podrobili mnohem přísnějšímu auditu. Těsný výsledek listopadových voleb zajistil, že ve vztahu k Ukrajině se americká politika nikterak podstatně nezmění.

Jefim Fištejn

Hypotetické předpoklady typu coby kdyby se špatně prokazují, dá se přitom vycházet jen z historických příkladů: vůči imperiálnímu Rusku byl Nixon mnohem tvrdší než Kennedy, Reagan byl tvrdší než Carter a Biden, mám-li věřit slovům samotného Putina, byl zkraje vůči Rusku mnohem vstřícnější než Trump.

Současná situace mnohé věci zamlžuje, ale faktem zůstává, že žádný z republikánských politiků nikdy neskočil na takovou hloupost, jako byl program Obamy a Clintonové o „resetu“ neboli přestavbě vztahů mezi oběma velmocemi. Byl to nejbláhovější politický omyl posledních desetiletí. Není divu, že skončil válkou.

Autor je publicista

Spustit audio