Jefim Fištejn: Druhé čtení

11. prosinec 2021

Existuje mnoho způsobů, jak nerozumět logice dějin. Možná nejúčinnějším z nich je ideologický přístup k faktům. Pokud je ideologie dostatečně perverzní, dosáhneme stoprocentně nelogického výkladu posuzovaných jevů. Letos poprvé v dějinách ve Zprávě o stavu demokracie ve světě se Spojené státy americké dostaly do kategorie zemí s „upadající demokracií“.

Společenský rozvrat v Americe je viditelný pouhým okem a předmětem možného sporu není otázka zda, nýbrž proč a co s tím? Nedemokratické režimy mají odpradávna tento problém dobře zvládnutý: zkraje za úpadek může tíživé dědictví předchůdců, pak nastávají objektivní potíže.

Čtěte také

Zhruba takovou odpověď dává komentátorka pokrokového televizního kanálu MSNBC Cynthia Miller-Idriss. Za neochotu Američanů uznat pravdu vývoje může samozřejmě předchozí prezident Trump, který nese vinu i za dnešní nutnost všemožně omezovat občanské svobody – samozřejmě v zájmu překonání smutného dědictví.

Současný vůdce Biden se sice snaží obnovit ztracenou jednotu americké společnosti, jak to při nástupu k moci slíbil, ale zatím v tomto svém předsevzetí dosáhl jen dílčího úspěchu – naprostou většinu spoluobčanů dokázal sjednotit proti sobě. To proto, že překonávání minulosti je vůbec proces značně náročný a zdlouhavý, může trvat třeba i 10 let, jak odhaduje autorka komentáře – odvolává se přitom na zkušenost postnacistického Německa. Rozdíl mezi povahou a následky Hitlerova režimu a Trumpovy „krvavé hrůzovlády“ Cynthia Miller-Idriss zjevně nepokládá za jakkoli dramatický.

Operativní opatření na ochranu lidských životů?

Na objektivní potíže taky nebylo třeba dlouho čekat, dostavují se jako na zavolání. Klimatické hrůzy, inflace, nedostatek pracovních sil a zároveň vrcholící nelegální migrace, přerušení dodavatelských řetězců, energetická krize – nehodící se škrtněte. Navíc covidová epidemie jako Trumpovo zákeřné dědictví.

Čtěte také

V minulých dnech guvernérka státu New York Kathy Hochul musela vyhlásit v regionu stav nouze, chcete-li výjimečný stav, který radikálně rozšiřuje kompetence represivních orgánů. Epidemie covidu se totiž rozmáhá – na 20 milionů obyvatel státu připadá nyní kolem 10 tisíc nakažených a 3 desítky zemřelých za den. Na evropské poměry jsou to směšná čísla, při kterých se proticovidová opatření zpravidla začínají rozvolňovat, ale jiný kraj – jiný mrav.

Po celý letošní rok nás sdělovací prostředky přesvědčovaly, že Bidenova vláda s epidemií zatočila a napravila, co Trump zanedbal. A znenadání je třeba opět měnit narativ. Hodil by se osvědčený Stalinův paradox: „Čím blíže jsme k vybudování beztřídní společnosti, tím více se vyostřuje třídní boj.“ Leč současní američtí ideologové jsou v marxismu špatně školení, a proto musí znovu objevovat Ameriku.

Jefim Fištejn

Když chtěl před rokem tehdejší prezident zastavit na čas leteckou dopravu s Čínou zahlcenou covidem, byl obviněn z brutálního rasismu. Dnešní zákaz styku s obyvateli Jižní Afriky je stejnými experty označován za operativní opatření na ochranu lidských životů. Potíž je v tom, že perverzní logiku možná snadno snese novinový papír, ale horší je to s realitou, ta takové logice tvrdošíjně vzdoruje.

Autor je publicista

Spustit audio