Jedna z teorií o vzniku života na Zemi byla zpochybněna

20. únor 2006
Monitor

Na konferenci v Londýnské královské vědecké společnosti byly minulý týden zveřejněny výsledky experimentů, které uskutečnili vědci z Kalifornské univerzity. Ti chtěli ověřit teorii vzniku života na Zemi, podle které se život zrodil v podobných podmínkách, jaké jsou v okolí termálních pramenů.

Vědci vycházeli z předpokladu, že život se mohl utvářet v malých teplých kalužích, které se například vyskytují společně s termálními prameny ve vulkanické oblasti Kamčatky a pohoří Lassen v Kalifornii. Právě tady tedy provedli své experimenty. Ty však ukázaly, že teorie o tom, že se život zrodil v podobných podmínkách, není pravdivá.

Podle slov vedoucího výzkumného týmu Davida Dimera výsledky těchto experimentů dokazují, že teplé kyselé vody s obsahem jílu neodpovídají podmínkám, které jsou nutné ke vzniku jednoduchých živých organismů. A to především proto, že aminokyseliny, DNA i fosfáty se natolik silně lepí na částice jílu, že chemické reakce mezi nimi nejsou možné.

Konference se účastnilo více než 200 vědců z různých států, kteří se právě problematice původu života na Zemi věnují, proto na ní zazněly různé teorie o jeho vzniku. Některé z nich hovoří o možnosti zanesení života na Zem z kosmu.

Tato teorie vychází z toho, že prvky, které byly nezbytné pro zrození života na Zemi, se sem dostaly z kosmického prachu. A jiná teorie zároveň s tím nevylučuje možnost, že život na Zemi má svůj původ třeba na Marsu.

Jestli bude některá z těchto teorií někdy prokázaná, tak to umožní rozluštit původ existence života nejen na Zemi, ale i na jiných planetách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.