Je možné, aby all-inclusive dovolená byla ekologicky udržitelná?

13. listopad 2019

Všichni chtějí jet na dovolenou, ale všechny součásti takové dovolené vyčerpávají životní prostředí. All-inclusive resorty můžou ukázat cestu k udržitelnému turismu.

Dovolenkové all-inclusive balíčky vnímáme jako neautentické, lidé během nich bývají uzavřeni v izolovaných lokalitách, a také neekologické, neustálá obměna turistů a otevřená konzumace totiž vedou k plýtvání potravinami. Experti na udržitelný cestovní ruch přišli s myšlenkou, že právě all-inclusive balíčky by se mohly proměnit ve velmi šetrnou dovolenou budoucnosti.

Jak se model all-inclusive dovolené může stát šetrným?

Raut

Stravování ve formě bufetu, které uspokojí velké množství lidí, a vysoká poptávka po mezinárodních jídlech v bufetu vedou k obrovskému plýtvání potravinami. Typické místní pokrmy obvykle zůstávají stranou a většina ingrediencí se do daného místa přiváží ze všech koutů světa. Tento způsob stravování zároveň vede k tomu, že turisté nemají potřebu vycházet mimo areál - jídlo si už zaplatili, a tak nemají důvod chodit do místních restaurací.

Toto chování vede ke zbytečnému navyšování uhlíkové stopy, protože v místě dovolené existují místní zdroje a existují místní zemědělci. A také výběr zboží, které během naší dovolené nakupujeme, má na její uhlíkovou stopu obrovský vliv.

„All-inclusive“ nesmí znamenat, že turisté vlastně nakupují pouze v nadnárodních řetězcích, je přece možné více využívat lokální potraviny. V nabídce žádaných fakultativních výletů by se měly objevit také cyklovýlety nebo možnost ekoturistiky. Lidé by totiž měli mít možnost podívat se i mimo oblast zatíženého pobřeží.
Daniel Mourek, tým šetrné turistiky Nadace Partnerství

All-inclusive areály jako úleva pro turisticky přetížené oblasti

Daniel Mourek, člen týmu šetrné turistiky z Nadace Partnerství

Vysoké nájmy, přeplněné ulice, hluk a nevhodné chování ze strany turistů - to jsou dopady, na které si místní lidé žijící v turisticky zatížených oblastech stěžují. Uzavřené all-inclusive resorty mohou některé z nich zmírnit. Voda, energie i odpady se například nejefektivněji spotřebovávají právě ve velkých letoviscích. Hustší obydlení, při kterém jsou pokoje blíž u sebe, je obecně také efektivnější. Pro danou oblast je zkrátka výhodnější, když velké množství lidí ubytované ve větších komplexech zabírá na jednotlivce menší plochu.

Letecká doprava celkově tvoří asi 3% emisí CO2. Pokud budou mít aerolinky lepší letadla, vyprodukují menší uhlíkovou stopu. Společnosti, které si pořizují novější stroje, dopraví se stejným množstvím paliva větší počet cestujících, aerolinky, které létají 20 let starými stroji, jsou na tom podstatně hůř.

Od nastoupení do letadla po poslední večeři

Udržitelný turismus je možný jen za předpokladu, že bude zohledňovat ekologii od samého počátku. Je to možné například i v případě hoteliérství. CNN uvádí příklad jednoho ze středisek na Turecké riviéře.

Logo

Tamní hotel funguje už třicet let a jeho majitelé řeší enviromentální otázky od samého počátku podnikání. Hotel například chrání mořský druh želvy karety obecné nebo vzácnou hrušeň, která nikde jinde na světě neroste. V tomto resortu také hnízdí 120 druhů ptáků, což představuje čtvrtinu druhů z celé ptačí populace v Turecku.

autoři: NEPOUŽÍVAT - Martina Rasch , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.