Jaroslav Veis: Elitní detektivové

8. červenec 2010

Mám rád detektivky, a tudíž chtě nechtě i detektivy; ostatně, už když mi bylo třináct, tak ovlivněn ohmatanými předválečnými knihami Edgara Wallace, sám jsem chtěl jedním z nich být.

Takže když o nich čtu v novinách nebo na netu, zaslechnu něco v rádiu, zhlédnu cosi v televizi, cítím k nim sympatii, jsou to jednoznačně good guys, ti správní chlapi. A co teprve, když jde o detektivy elitní, tedy nejlepší.

O jiných se vlastně skoro nemluví.Tuhle jsem se v rádiu doslechl, že i odposlechy rasistických žhářů z Vítkova pořizovali elitní detektivové, i když jeden by řekl, že na to stačí obyčejný technik.

Jenže čím dál tím víc ty zprávy nejsou o tom, jak tihle extra detektivové jsou skvělí, jak někoho dopadli nebo odhalili podvod v řádu miliard, nýbrž, třeba jako nedávno psali v jednom velmi respektovaném týdeníku, konstatují, že ani oni si s dobře vymyšlenou a shora politicky jištěnou korupcí skoro nikdy neporadí.

A co teprve, když si člověk otevře internetový vyhledavač Google. Na první stránce odkazů, které se mi zjevily poté, co jsem vyhledavači zadal slova elitní detektiv jsem nalezl následující titulky:

Elitní detektiv si při zásahu prostřelil nohu, policie o tom mlčí. Elitní detektiv oceněný ministrem dostal za korupci podmínku. Elitní detektiv Frána – dvojtečka - 6 měsíců podmíněně za zmizení peněz. Elitní detektiv pomáhal podsvětí. Elitní detektiv před soudem, do jeho kapsy měly jít mafiánské peníze. Bývalý elitní detektiv vyvázl s podmínkou. Elitní detektiv měl brutálně napadnout mladý pár.

Pěkně se mi ti dobří chlapíci vybarvili, zasmušil jsem se. Co by asi tak řekli moji literární hrdinové tomu, jak dneska dopadají jejich současní následovníci z masa a kostí.

Zkusil jsem si představit, jak by ty googlovské odkazy pasovaly k nim. Třeba – Poručík Colombo si při zásahu prostřelil nohu a kalifornská policie o tom mlčí. Nebo - policejní rada Vacátko oceněný ministrem dostal za korupci podmínku.

Komisař Maigret před soudem, do jeho kapes měly jít mafiánské peníze. Hercules Poirot s Miss Marpleovou měli brutálně napadnout mladý pár. Nešlo to dohromady, ani trochu.

Ale možná to bylo tím, že jsou to jen literární postavy, a tedy detektivové zcela obyčejní. Jenže, jak už jsem říkal, zkuste je někde objevit.

Když jsem Googlu zadal slovo detektiv a vynechal zdobný přívěsek elitní, vyskočil na mně jak první zvířecí detektiv Ventura, potom tři nabídky zaměstnání v pozici detektiv – pracovník ostrahy v nákupním centru, a pak už následovalo trojhvězdí opět smyšlených detektivů Pinkerton – inspektor Dalglish – Martin Tomsa.

Živý, pracující pro Policii České republiky, byl asi na třicátém místě. V dalším řádku se však ukázalo, že je taky elitní a byl právě postaven pro podezření ze spolupráce s organizovaným zločinem mimo službu.

Fakt nešlo si v tu chvíli nevzpomenout na vlastně už zbanalizovaný výrok autora skvělých detektivek Raymonda Chandlera, podle něhož policie i politika vyžadují ty nejlepší lidi, jenomže na těch povoláních není nic, co by ty nejlepší lidi přitahovalo.

Jestli má Chandler pravdu, pak se vlastně od těch detektivů nedá čekat nic jiného, než to, co se o nich píše. A nebo je tu druhá možnost: že jsou elitní, si myslí jen novináři, kteří chtějí své zprávy prodat v lesklejším balení. Titulek Neschopný detektiv si prostřelil nohu nebo Nachmelený detektiv zmlátil mladý pár přece jen tolik netáhne.

Co asi tyhle elitní detektivy čeká, napadlo mě a zadal jsem vyhledavači slova elitní vězeň. Měl jsem pocit, že i sám Goggle se v tu chvíli zarazil.

Každopádně dva odkazy přece jen vyplivl. Jeden se týkal nějakého zabijáka a druhý připomínal vězeňská léta Václava Havla za komunistů.

Tak nevím – uniknou trestu nebo jako vězni budou docela obyčejní?

Autor je publicista a poradce místopředsedy Senátu

autor: Jaroslav Veis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.