Jaroslav Jírů: Když Angličané fandili Polákům

29. květen 2012

Mistrovství Evropy v kopané skončilo a vzedmuté nacionalistické vášně opadly. Poddaní Jejího Veličenstva královny Alžběty II. neměli zvláštní důvody k okázalému nadšení. Ani Anglie, ani Skotsko, a tím méně Wales či Irsko se na šampionát neprobojovali. A přece se v Británii fandilo. Snad poprvé v historii kulatého míče se Britové nadchli pro mužstvo, které nepochází z Ostrovů, totiž pro celek Polska.

Důvodů je pro to hned několik. Jednak fakt, že mnozí Britové znají Poláky z osobního styku. Od roku 2004, kdy se jim otevřel britský pracovní trh, jich sem přibyly statisíce. Polák je soused z ulice, kolega z dílny, z kanceláře. Prostě někdo důvěrně známý, tak proč mu nepřát sportovní úspěch?

Další dva důvody jsou ryze fotbalové, chcete-li fanouškovské. První zápas hráli Poláci 8. června proti Německu. To není právě země, která by v Anglii byla příliš oblíbená. Jsou tu přece reminiscence z doby druhé světové války a také skutečnost, že Němci často v kopané vyhrávají a jsou na to patřičně - nebo snad nepatřičně - velmi pyšní.

Druhý zápas hráli Poláci s Chorvatskem a tady je důvod zcela zřejmý. Hráči s šachovnicí ve znaku totiž porazili Anglii ve vyřazovací skupině a znemožnili jí tak cestu na šampionát.

Jeden zásadnější důvod než druhý. A proto: go, Polska, go! Nejdříve zareagovali výrobci a producenti suvenýrů a začali zásobovat trh polskými vlaječkami, červenobílými znaky na svetry a čepicemi. Proslulé anglické puby byly ověšeny polskými symboly a nápisy s daty polských zápasů. BBC vysílala zvláštní reportáže z mačů polského mužstva. K tomu něco zcela nezvyklého. Deník Sun vydal v počtu sedmdesáti sedmi tisíc výtisků v polštině zvláštní vydání Polski Sun.

Všechno to šlo na dračku. V tančírnách pracovali polští diskžokejové, v hostincích se čepovalo polské pivo (no fuj, řekne si asi český vlastenec), servírovalo se polské národní jídlo bigos.

Nakonec to nebylo dvakrát platné, protože se přeci jenom rozhodovalo na hřištích. Napadlo mne ale, jestli by Poláci dokázali takhle fandit Angličanům. Kdyby Anglie hrála s Ruskem nebo Německem, tak možná ano - srdce fanouška je nevyzpytatelné. Brzy k tomu ostatně budou mít příležitost. Za čtyři roky se totiž bude hrát šampionát na Ukrajině a v Polsku.

Jak se řečí našich severních sousedů řekne: Anglie, do toho!?

Autor je novinář

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.