Jan Vávra: Volby rozhodne virtuální téma

3. říjen 2021

Svobodné volby jsou jedním ze základních prvků parlamentní demokracie. Politické strany v nich nabízejí své návrhy na řešení nejnaléhavějších problémů země a na základě jejich slibů si lidé vyberou, kdo bude následující období vládnout. Toto u nás celkem funguje. Horší to už ale je, podíváme-li se na obsah naší předvolební debaty a na to, co politici a občané pokládají za nejvážnější problémy naší země.

Zajímavé zrcadlo nabízí srovnání obsahu předvolební kampaně u nás a v sousedním Německu. Německé předvolební kampani dominovala ekologie, tedy otázka, jak bránit postupujícím změnám klimatu. Nešlo jen o hlavní téma Zelených, tuto otázku řešily všechny relevantní strany.

Čtěte také

Pokud u nás vůbec nějaké hlavní předvolební téma existuje, pak je to migrace. Opozice žádné ústřední téma nemá, jednou zmíní zdražování, pak zase covid, pak Babiše jako takového. Proto se hnutí ANO, ve spolupráci s SPD, podařilo z migrace hlavní téma udělat. Tato taktika, včetně Babišovy návštěvy maďarského plotu, slibu vyslání policistů, Orbánovy návštěvy v Praze, je marketinkovými odborníky hodnocena jako chytrý tah, který může odvést pozornost od jiných, pro vládu méně příjemných témat.

Ačkoli se to někteří naši politici a komentátoři snaží popřít, změny klimatu jsou realitou, která je zřejmá již téměř všem. Vědci varují, že nebezpečí je větší, než jsme dříve předpokládali a změny postupují rychleji. Naproti tomu migrace je v našich podmínkách realita čistě virtuální. Většina populace nikdy v životě žádného migranta neviděla, protože skutečných migrantů je u nás minimum.  

Země, která se připravuje na neexistující nebezpečí

O tom svědčí i výsledek velké policejní akce, která se odehrála v noci na pátek v Praze a která byla zaměřena na nelegální migraci. Policisté s celníky zastavovali nákladní auta, autobusy i osobní vozy, k dispozici měli skenery vozidel i detektory tlukotu srdce. Žádného migranta se ale najít nepodařilo. Policisté pouze odhalili dva cizince bez platného povolení k pobytu, ty však nelze označit za migranty.

Čtěte také

Paradoxu naší kampaně si všiml i komentář slovenského listu Denník N, který označil za fascinující skutečnost, že je možné vyhrát volby na neexistujícím problému. Andrej Babiš podle listu „hlásá nesmysly, jako například, že nedovolí migrantům využívat české chalupy. A ono to u voličů funguje“, podivuje se list.

Je otázkou, proč opozice nedokáže na virtuální povahu tématu migrace reagovat. Námitka, že realita vytvářená sociálními sítěmi je tak nejasná a komplikovaná, že se už nedá poznat, co je pravda a co fikce, rozhodně neobstojí. Opoziční politici spíše doplatili na své obavy, že by je popírání migrace mohlo poškodit a tím, že se mu dříve nepostavili, si nechali toto téma přerůst přes hlavu.

Problémem ovšem není jen selhání opozice, které může vést k její volební porážce. Mnohem horší bude dopad vítězství tohoto virtuálního tématu na celou naši společnost. Současná doba přináší nemalé množství zcela nových hrozeb a výzev, kterým budeme muset čelit a na které se budeme muset připravit.

Jan Vávra

Nejde jen o nutnost aspoň zpomalit tempo klimatických změn, ale i o postupující globalizaci, měnící se sociální hodnoty, důsledky demografických změn, řešení zdrojů energie nebo přeměnu ekonomiky. Copak může uspět a prosperovat země, která se místo na tyto problémy připravuje na neexistující nebezpečí? Pokud tedy chceme reagovat na nejnovější vývoj, musíme se své víry v existenci této virtuální hrozby zbavit co nejrychleji.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.