Jan Vávra: Spojení policie a solárního businessu?

19. duben 2013

Konflikt mezi vrchní státní zástupkyní a šéfem protikorupční policie, do kterého se nejnověji zapojil i ministr spravedlnosti, by rozhodně neměl zůstat bez povšimnutí. Ať již je pravda na té či oné straně - případně i někde uprostřed - jde o velmi znepokojivou zprávu.

Lenka Bradáčová tvrdí, že na ni policisté shromažďovali kompromitující materiály. Před několika dny kvůli tomu požádala o prověření postupu protikorupční policie. Její stanovisko podpořil ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který napsal policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi dopis, ve kterém nepřímo přirovnává současnou situaci s obdobím mezi rokem 1945 a 1948, kdy orgány „vnitra" sváděly boje s orgány „spravedlnosti".

Případ se dostal na veřejnost poté, co Bradáčová odpovídala na dotazy novinářů ohledně své možné podjatosti při vyšetřování IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí. V této záležitosti je totiž prověřován i její manžel, se kterým ale Bradáčová asi tři roky nežije. Po konci rozhovoru pražská vrchní státní žalobkyně řekla, že kauzu podjatosti na ni vyrobil a dokonce i prodal novinářům ředitel protikorupčního policejního útvaru Martinec. Ten ovšem obvinění odmítá.

Podle dvou důvěryhodných zdrojů novinářů, kteří se případem hlouběji zabývají, se střet Bradáčové s Martincem týká laxního postupu policie v případě prověřování jedné tajemné solární firmy. Pražská vrchní žalobkyně počátkem dubna požádala policejního prezidenta Martina Červíčka, aby prošetřil fungování protikorupčního útvaru. Policejní prezident už minulý týden uvedl, že podnět považuje za velmi vážný a nechal ho prověřit vnitřní kontrolou.

Znepokojují je skutečnosti, že dotyčná firma Amun.Re vybudovala pro ČEZ největší tuzemský solární park. V orgánech firmy se angažovali právníci kanceláře Šachta a Partners - dnes MBS Legal, kteří byli dvorními právníky známého lobbisty Ivo Rittiga. Dokončení a licencování solárních parků pro Amun.Re už dříve prověřovala policie, ale případ už předloni odložila. Její postup před několika týdny v televizi kritizoval ministr financí Miroslav Kalousek. Policie nato oznámila, že případ koncem loňského roku znovu otevřela.

Předpokládáme, že ministr spravedlnosti má ke své podpoře Lenky Bradáčové racionální a nezpochybnitelné argumenty. Vedle policejního prezidenta by měl na nezávislost prověření postupu policie dohlédnout i ministr vnitra. Propojení policejního útvaru, který má bojovat proti korupci, se solární firmou s nejasnou majetkovou strukturou, kterou má policie prověřovat, může vzbuzovat ta nejčernější podezření. Má-li si elitní policejní útvar zachovat aspoň nějakou věrohodnost, je třeba opravdu vše vyšetřit a vysvětlit.

autor: Jan Vávra
Spustit audio