Jan Vávra: Návrat starých časů

29. září 2024

Étos slušnosti a spolupráce demokratických stran – navzdory jejich často odlišným programům – byl největší hodnotou pětikoalice. Ta vznikla jako odpověď na volání, které zaznívalo na masových demonstracích proti Andreji Babišovi, které během jeho vlády pořádal spolek Milion chvilek. To nyní skončilo a my se vracíme do poměrů, jaké jsme v české politice znali dříve.

Panika, kterou v pětikoalici vyvolaly krajské volby, je trochu překvapivá, protože komentátoři podobný výsledek předvídali už dávno.

Čtěte také

Prohra stran pětikoalice má své kořeny ve špatně zvolené politice vlády, která lidem slibovala rozpočtovou odpovědnost bez zvyšování daní – což nedodržela – pouze pomocí omezení výdajové stránky rozpočtu, například snížením počtu státních zaměstnanců – což se nakonec stejně nepodařilo – nebo snížením valorizace důchodů a pomocí dalších nepopulárních kroků.

Soustředila se tak na fiskální ukazatele a zcela podcenila ekonomiku. Výsledkem bylo zhoršení ekonomické situace většiny populace. Pětikoalici volili lidé jen v místech, kterým se ekonomicky opravdu daří, zbytek republiky volil ANO.

Povolební panika

Vždy slušný a korektní premiér Fiala zřejmě podlehl tlaku svého okolí a pustil se do Pirátů jako nejsnazšího terče.

Čtěte také

Můžeme jen spekulovat, zda větší tlak pocházel od spolustraníků, kterým vadili Piráti z principu, nebo od velkých IT firem, které přišly o lukrativní státní zakázku v digitalizaci stavebního řízení.

ODS každopádně opustila vlídnou tvář, kterou se jí pokusil vtisknout profesor politologie, a vrací se ke své dravé podstatě z dob divoké privatizace. Je asi jen otázkou času, kdy ODS dospěje k názoru, že jí bude lépe samotné, což bude znamenat konec lidovců a dost možná i TOP 09 v celostátní politice.

Ovšem ke své podstatě protiestablishmentové strany, ze které se zrodili, se – sice nedobrovolně – vracejí i Piráti. Pro ně to může znamenat pokropení živou vodou, protože bez Petra Fialy by se k něčemu podobnému neodhodlali.

Čtěte také

Jak naznačila již tisková konference Pirátů po odvolání Ivana Bartoše, nebo jeho páteční prohlášení na sociálních sítích, můžeme očekávat zveřejňování zajímavých informací z vládního zákulisí, protože Piráti budou zřejmě ventilovat všechno, co během svého působení ve vládě zjistili. Osud Pirátů ovšem dokumentuje nedobré vyhlídky liberálních stran, kterým se v našem prostředí prostě nedaří. 

Povolební panika ve vládním táboře odšpuntovala boj o to, kdo dostane za rok padáka. Lidovci mají před sjezdem, jež pravděpodobně vynese vzhůru nového předsedu, který se bude muset nějak předvést, ve středních Čechách si může přední člen ODS Jan Skopeček chtít splnit sen po nějaké viditelné pozici a uzavřít koalici s ANO, což vyvolá pnutí mezi ODS a STAN.

Jan Vávra

Petr Fiala by se mohl pokusit převzít iniciativu a ve snaze splnit svůj slib, že nepředá po sněmovních volbách zemi populistům, zamíchat ministerskými židlemi, ale vzhledem ke svému založení se k tomu zřejmě neodhodlá. Pokud se bude snažit problémy dále vysedět, je docela možné, že ho pragmatické křídlo staré dobré ODS ještě svrhne.

Jediný, kdo se na to bude s úsměvem dívat a nebude muset hnout ani prstem, bude Andrej Babiš. Čekají nás v každém případě turbulentní časy.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio