Jan Masaryk se chtěl po únoru 1948 usadit v Londýně. Místo toho ho stihla tragická smrt, kterou se dodnes nepodařilo objasnit

9. březen 2023

Jaké byly hlavní politické události roku 1982? Ve Spolkové republice Německo se stal kancléřem Helmut Kohl, začala válka o Falklandské ostrovy a Španělsko vstoupilo do NATO. V Československu se uskutečnilo rozáhlé vojenské cvičení Varšavské smlouvy, do Československa se vrátila část zlatého pokladu, byl zprovozněn první úsek dálnice z Prahy do Plzně a Andrej Babiš se stal spolupracovníkem Státní bezpečnosti.

Ve druhé části pořadu se Petruška Šustrová a Josef Mlejnek zamyslí nad smrtí Jana Masaryka. Jan Masaryk (1886 až 1948) byl synem prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, diplomatem a politikem.

Během války v roce 1940 se stal ministrem zahraničí londýnské exilové vlády, po válce zůstal jako bezpartijní ve stejné funkci ve vládách Zdeňka Fierlingera i Klementa Gottwalda.

V únoru 1948 se nepřidal k demisi nekomunistických ministrů. Po komunistickém puči a zhroucení demokracie v Československu se chtěl usadit v Londýně a začít nový život. Namísto toho jej v noci z 9. na 10. března 1948 stihla tragická smrt, kterou se dodnes nepodařilo definitivně objasnit.

Dokument můžete poslouchat do 9. dubna.

autoři: Petruška Šustrová , Josef Mlejnek , Petr Koura
Spustit audio

Související