Jan Macháček: Proč trvají protiruské sankce?

21. březen 2017

Většina kritiků a skeptiků předvídala sankcím proti Rusku kvůli obsazení Krymu a agresi na východě Ukrajiny jepičí život. Jenže mezitím dokonce posílené sankce už trvají tři roky a jejich zrušení není na obzoru.

Jestli měla nedávná schůzka kancléřky Angely Merkelové s Donaldem Trumpem nějaké jednoznačné vyústění, pak to bylo souznění právě ve věci protiruských sankcí. Trump poděkoval kancléřce za „leadership“ ve věci mírového úsilí na Ukrajině a ta zase opáčila tím, že poděkovala americké vládě "za jasnou a trvalou podporu mírového procesu z Minsku."

O rušení sankcí nepadlo ani slovo. Co všechno se o sankcích říkalo? Že pragmatičtí a mocní byznysmeni, vývozci, investoři, finančníci a obchodníci a kdovíkdo všechno jim nefandí a nerozumí a že jejich komory, asociace a nátlakové skupiny si v politice prosadí a prolobují jejich konec.

Pak se říkalo, že Západ vlastně neví, co s Ukrajinou, neví, zda jí chce opravdu pomáhat, jestli to s ní myslí vážně. Nebylo zřejmé, jestli má Západ jasný geopolitický zájem na Ukrajině, za to bylo a je zřejmé, že ho má na Ukrajině Rusko, které by rádo vidělo Ukrajinu zpátky plně ve své sféře vlivu.

Hodí do ringu ručník Evropa?

Pak se taky zdůrazňovalo, že sankce nemohou vydržet, protože EU není v tomto ohledu vůbec jednotná. Jsou země, které byly a jsou vysloveně proti sankcím, třeba Itálie, jsou země, které vyhrožovaly, že je budou vetovat, třeba Řecko. Jsou země, kde jsou vlivné proruské politické skupiny – na Slovensku, v Maďarsku a bohužel i u nás. I v Německu je silná průmyslová a vývozní lobby, které se sankce pranic nelíbí.

A vzpomeňme si, že v rámci kampaně horoval za zrušení sankcí i – tehdy ještě kandidát – Donald Trump. Evidentně ale změnil názor, i když je to možná proto, že je to kvůli vazbám některých lidí ze svého týmu na Rusko pod tlakem a pod drobnohledem, od kongresu po média.

Vladimir Putin

Proč sankce přežily? Možná je to jedna z mála dobrých zpráv o akceschopnosti Evropy i Západu. O EU se přece říká, že se není schopna dohodnout na ničem, jenže EU sankce spolu s Amerikou schválila a drží je.

Sankce asi také byly docela dobře odhadnuty, připraveny, odstupňovány a strukturovány, jinak by tak dlouho nepřežily. Nevedly nikde k ekonomické devastaci celých odvětví, regionů, ani větších podniků. Podniky si našly nové trhy?

A jestli sankce změnily chování Ruska? To se těžko dokazuje, ale třeba by bez nich byl Putin už dávno v Kyjevě. Krom toho se sankce vyplatí zavádět, i když nejsou praktické, ale spíše symbolické. Svobodný svět na vojenskou agresi a zábor teritoria cizího státu nějak reagovat prostě musí a vojenskou konfrontaci si nikdo nepřeje.

Sankce přežily zatím Trumpa, ale hodí do ringu ručník Evropa? Zatím to spíše vypadá, že sankce bude držet i případný nový německý sociálnědemokratický kancléř.

autor: Jan Macháček
Spustit audio