Jan Klesla: Čeká nás další revoluční rok

4. leden 2019

Také jste v uplynulém „osmičkovém“ roce marně vyhlíželi nějaké revoluční změny? Ve skutečnosti proběhly, jen jsme jim nevěnovali tolik pozornosti a nejde tedy třeba o protesty žlutých vest ve Francii.

Rok 2018 byl jedním z přelomových v pronikání technologií do života každého z nás, do byznysu a do celé ekonomiky. A ten letošní v tom bude ještě přelomovější. Hlavní změna, která loni nastala bylo probuzení velkých firem, které ty technologické začaly brát vážně a tvrdě jim konkurovat.

Jan Klesla: Evropu čeká velmi těžký rok

Evropská centrální banka

Francouzské žluté vesty jako by snad v závěru roku chtěly neporušit tradici revolučních bouří v letech končících osmičkou. Jenže, stejně jako zpackaný brexit, se problémy přelijí do roku příštího.

Doslova vidět je to na online video službě Netflix, které se postavil kolos Disney. Za pár let se možná jejich videotéky dočkáme i v Česku. Obdobně velké automobilky v čele s koncernem Volkswagen zareagovaly na eletromobily Tesla. Jejich zakladatel a tvář Elon Musk se loni ostatně projevoval extrémní nervozitou a chybami. Za své přešlapy se dočkal ostatně i poořádné pokuty od amerických úřadů.

Důležitost technologií se dá dobře sledovat i na prvních stranách novin. Když jsem před více než sedmi lety do médií přišel, jen málokterá IT zpráva se probojovala na titulku. Dnes mají všechna média po celém světě rubriku technologie a není den, kdy by se i v těch nejtradičnějších neobjevily.

Jejich dopad není ale vždy jen pozitivní. Jasným příkladem je Facebook a jeho skandály se zneužíváním soukromí a ovlivňováním demokracie. Určitě se další objeví i letos před květnovými volbami do Evropského parlamentu.

Algoritmy nahrazují zaměstnance

Uvidíme, jestli toho využijí tradiční mediální domy, podobně jako Disney, nebo VW. Zatím zvládly jen tlačit na větší regulaci, namísto inovace svého vlastního byznysu.

Jan Klesla: Facebookové hnízdo

Sheryl Sandbergová se stala ikonou boje za rovnoprávnost žen a vzorem tvrdé manažerky

Česko není zdaleka jediné, kdo žije kauzou odstartovanou reportáží v médiích. Šéf polského finančního regulátora rezignoval kvůli odhalení úplatků.

Velký vliv mají skandály technologických obrů i na světové burzy a jejich výkyvy. Mnozí si myslí, že spustí další krizi, ale tak špatné to nebude. Čeká nás nicméně ekonomické ochlazení, což ukazuje i spěch, s jakým se chystají na burzu alternativní taxislužba Uber a její hlavní konkurent Lyft. O jejich legalizaci se bude letos rozhodovat i v Česku a snad nakonec nevyhrají taxikáři.

Jak se zaplétají technologie do běžného světa, to ukazuje i jeden z velkých akcionářů technologických firem, japonská softbank. Jejím největším podílníkem je saúdský státní investiční fond, který je přímo mocenským nástrojem korunního prince. Mohamad bin Salmán je přitom více než podezřelý z osnování loňské vraždy novináře na konzulátu v Turecku.

Navíc nás ovšem i letos čeká pronikání technologií do každodenního života. První bude jako obvykle svět bank a financí. Zkraje roku by měly konečně i do Česka dorazit mobilní platby od Applu. Už loni se pak objevily zprávy o tom, jak chytré algoritmy nahrazují zaměstnance v bankách. A to je teprve začátek. Čeká nás zkrátka další revolučně-technologický rok.

autor: Jan Klesla
Spustit audio