Jan Jůn: Změní smrt prince Philipa osudy britské monarchie?

10. duben 2021

Vlajky visí na půl žerdi a před londýnský Buckinghamský palác i před královský hrad ve Windsoru nanosili lidé doslova hory kytic. Přicházejí kondolence z celého světa a sobotní vydání tištěných deníků věnují titulní strany nejnovější smutné události.

Ano, je tomu tak. V pátek totiž zemřel – zjevně na selhání srdce přes nedávnou operaci – ve věku sto let bez dvou měsíců vážený a obdivovaný člověk, manžel britské královny Alžběty II. a podle ní samé „obrovská opora“, princ Philip, vévoda z Edinburghu.

Britská královna Alžběta II. a její manžel princ Philip, vévoda z Edinburghu, na balkoně Buckinghamského paláce v Londýně po korunovaci královny v roce 1953

Řecký princ a válečný hrdina z námořní bitvy u mysu Matapan za druhé světové války a pak patron mnoha charit, včetně třeba „Princova trustu vzdělávání mládeže“ nebo záchrany historické plachetnice Cutty Sark, Philip byl také jedním z prvních propagátorů ekologie a sportovcem.

Navíc byl také oceňován jeho suchý a inteligentní humor, nyní obdivovaný i většinou nekrologů. Také autor tohoto komentáře měl čest být princi představen a může to šprýmování osobně dosvědčit.

Popularita Williama

Slavnostní, ale nikoliv státní pohřeb podle připraveného plánu, s vojenskými poctami, ale „bez rozruchu“, jak si princ sám přál, se má konat v královské kapli svatého Jiří ve Windsoru, kde jeho tělo bez katafalku a vzdávání poct kvůli koronaviru odpočívá.

Britský princ Philip v Austrálii v roce 2012

Je možné, že královna jej také uctí projevem v médiích. Mezitím se v pondělí mimořádně vrátí o den dříve z velikonočních prázdnin parlament, aby mu vzdal čest.

Zároveň se také mnozí dotazují, co bude dál a jak po 73 společných letech odchod „obrovské opory“ ovlivní činnost 95leté panovnice i celé rodiny. Philip neměl žádnou formální funkci, a tak připomeňme, že Její Veličenstvo je rozhodnuto – jak se královna kdysi slavnostně zavázala a několikrát potvrdila – dál sloužit vlasti do roztrhání těla.

Nikoliv tedy vdovský důchod, ale další investitury, otevírání nemocnic, letišť, škol nebo nádraží, vzpomínkové slavností či pietní akty. A budou jich stále – i přes „delegování“ následníkovi trůnu, princi Charlesovi, i dalším členům rodiny – desítky ročně.

Britský princ Philip (1921–2021)

Je ale možné teoretizovat, že i přes zmíněné rozhodnutí by toho prostě jednoho dne královna přestala už být zdravotně schopna a musela by abdikovat. Pak by pochopitelně nastoupil Charles s královskou chotí – nikoliv však královnou – Camillou, vévodkyní z Cornwallu, jak už bylo dříve rozhodnuto.

Princ Charles se už nechal slyšet, že by jako král omezil počet placených členů královské rodiny a pokusil se monarchii modernizovat, podobně jako to kdysi zkoušel jeho otec, ale neví se, jak mu to půjde.

Jan Jůn

Podle zákonů nemůže Charles být „přeskočen“ nebo se předem vzdát trůnu ve prospěch velmi populárního syna Williama, vévody z Cambridge. Mohl by ale po nějakém čase a třeba ze zdravotních důvodů abdikovat v jeho prospěch a pak by byl William králem a jeho žena Kate královnou. A jejich velká popularita zejména mezi mladou generací by pak určitě zaručila další úspěšné trvání britské monarchie.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Britský princ Philip (1921–2021)
autor: Jan Jůn
Spustit audio