Jan Jůn: Severní Irsko opět ve zprávách o násilnostech

16. červenec 2013

Výkřiky a rány výbuchů na pozadí rozhlasových reportáží a záběry televizních kamer z ulic severoirského Belfastu v posledních dnech hovoří výmluvnou řečí – znovu a už třetí noc trvaly o víkendu v ulicích města nepokoje a mnozí se táží, co to vlastně znamená. Dodávají pak, že přece v provincii je už mnoho let mír, který si vlastně vymohli běžní občané komunity - probritské, většinou protestantské na jedné straně i proirské, republikánské a většinou katolické, na straně druhé.

Ano, mír v provincii opravdu vládne většinu roku, i přes různé odštěpenecké extrémistické skupinky, které na obou stranách oněch belfastských zdí, komunity leckde ještě rozdělujících, vyhrožují násilím. Nyní je to ovšem něco jiného - jako každoročně v tuto dobu, opět začala sezóna Oranžistických pochodů. Probritští unionisté v buřinkách a s oranžovými šerpami pochodují ulicemi probritských čtvrtí, ostentativně na památku bitvy na řece Boyne, kde před čtyřmi stovkami let, v roce 1690, protestantský holandský král William III. Oranžský porazil vojska britského katolického krále Jamese II. a nastala naplno éra britského unionismu.

Kdyby se pochody odbývaly jen v unionistických čtvrtích Belfastu, bylo by to možné považovat za jakýsi folklor na způsob třeba slovácké Jízdy králů, ale v cestě stojí proirská, republikánská enkláva města zvaná Ardoyne. Policie letos oznámila Oranžistům, že by měli trasu pochodů přesunout, ale na policejních záběrech bylo vidět postarší vůdce pochodů, jak nařizují svým mužům, aby se snažili zátrasy prorazit. V pátek nepřešli a policie si přivolala posily z Anglie a Skotska v počtu více než 400 konstáblů, včetně policejních vozidel s mřížemi a vodních děl.

Rozbroje pak pokračovaly i v sobotu večer a během bitek, kdy výrostkové i mladí muži házeli na policisty nejen kameny, ale i zápalné lahve, bylo zraněno 32 policistů a jeden poslanec, nabádající demonstranty k rozchodu. Zátarasy a vodní děla však udělaly své a policie neustoupila. Přes den diskutovaly umírněné skupinky poklidně s policií, ale večer se dostavili výtržníci. V neděli tak pokračovalo vše znovu a v místě zvaném Woodvale bylo zraněno dalších sedm policistů a došlo i na gumové projektily.

Ministr spravedlnosti provincie David Ford zároveň varoval, že došlo k otevření speciálních rychlých soudů, před které budou během hodin po zadržení násilníci postaveni. Zároveň se ozvaly umírněné hlasy na obou stranách, změnit do konce roku natrvalo trasy pochodů a učinit násilnostem konec. Jak je vidět, po dekádě a půl míru, schváleného v referendech v květnu 1998 v obou částech ostrova, bude zjevně zapotřebí obě komunity více integrovat, třeba společnými školami už od té základní, zbořením zmíněných zdí a podobně. Zda na to už dozrál čas, však není příliš jisté.

autor: jj
Spustit audio