Jan Jůn: Kypr utáhne pořádně opasek, ale eurozóna se jen zachvěje...

27. březen 2013

Zítra nastane na Kypru v posledních třinácti dnech nevídaná událost: banky ostrovní republiky budou opět otevřeny. Ano, po noční dohodě v Bruselu z pondělka, se už nyní nemusí Kypr bát bankrotu. Pokud bankovní sektor dá z vlastních zdrojů dohromady zmiňovaných 5,8 miliardy eur, dostane od trojky, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, záchranný balík ve výši deseti miliard eur.

Po změně podmínek, už nebudou vklady v bankách ostrova do sto tisíc eur postiženy a naopak vklady vyšší než ona částka budou jednorázově zdaněny až čtyřiceti procenty. Jak už bylo řečeno dříve, postihne to nejen více než 20 miliard eur vkladů ruských oligarchů, kteří na Kypru nalezli útočiště před moskevským zdaněním, ale i úspory 800.000 místních obyvatel a zhruba šedesáti tisíc Britů i dalších 120ti tisíc cizinců, sídlících tam na penzi či jako podnikatelé. Není vůbec divu, že postižení protestují, že podobná „krádež“ úspor, či peněz klientů, například v případech účetních firem, je bezprecedentní a že si nyní nemůže nikdo být jistý uloženými penězi ani jinde v bankách unie.

Ano, je tomu tak, i když podle expertů by případná záchrana jiných slabých ekonomik, například Itálie či Španělska, tak drastický zákrok nevyžadovala, právě kvůli jejich velikosti. V případě Kypru, jehož ekonomika tvoří pouhé dvě desetiny procenta hrubého domácího produktu Evropské unie, přesáhlo zadlužení bankovního sektoru - třeba také z důvodu investic ve zkrachovalých bankách řeckých – mnohokrát objem jeho ekonomiky a jiné řešení prý neexistovalo.

Zatímco se tedy eurozóna jen otřepala a s ní i burzy a podle některých expertů by jí nebyl ani uškodil odchod Kypru z eura – právě kvůli jeho mizivé velikosti – odborníci se nyní dohadují o tom, co nastane zítra, až se otevřou na ostrově banky. Centrální banka sice už stanovila týdení limit na výši výběrů a banky si prý najaly bezpečnostní firmy, aby zvládly fronty, neboť, kromě hladu po hotovosti, je také konec měsíce a zaměstnanci čekají na výplaty. Firmy s vysokými vklady ovšem budou postiženy, mnohé zbankrotují a vzhledem k likvidaci druhé největší banky Laiki, o další tisíce lidí vzroste nezaměstnanost a ubyde firem, které by mohly dát lidem práci. Kypr nyní – jako v případě Řecka - čeká katastrofální pokles HDP o deset procent a celá řada škrtů a hubených let. A ani globální krizí oslabená turistika jej určitě hned tak nevytáhne z bláta.

autor: jj
Spustit audio