Jan Jůn: Britská letiště budou chráněna proti létajícím hračkám

28. prosinec 2018

Jak neobvyklé! Poprvé za dlouhý čas nefiguroval od konce předvánočního týdne brexit na prvních místech zpravodajství britských médií.

Parlament se totiž odebral na dvoutýdenní vánoční dovolenou a tak „otravný brexit“ přestal momentálně Brity znepokojovat.

Británie chce volný obchod se světem a Evropská unie jí dělá naschvály, tvrdí Payne (Svobodní)

Theresa Mayová

Podle britské premiérky Theresy Mayové je na dosah dohoda o uspořádání budoucích vztahů s Evropskou unií, která bude pro Spojené království výhodná. Dohodu o brexitu ale kritizuje opozice, a to parlamentní i vnitrostranická. Podle BBC má premiérka na své straně jen menšinu konzervativních poslanců.

Ti místo něj s napětím a znechucením sledovali „ostudně pomalý“ pokrok policie co do zajištění dronů ohrožujících po 36 hodin perimetr londýnského letiště Gatwick, zavřeného právě když začal předvánoční nával cestujících.

Zavládl zmatek, bylo zrušeno zhruba 760 letů a 120 tisíc osob cestujících na svátky k rodinám či na vánoční dovolenou se muselo spokojit s odkladem cesty. Na podlaze letiště jich pospávalo a čekalo na obnovení letů na 11 tisíc a ti přilétající byli dopraveni na jiná letiště.

Jak známo, drony, tedy hračky pro děti i dospělé v podobě malých rádiem řízených vrtulníků velikosti kufříku a často vybavených kamerami, mají zakázáno létat blíž než kilometr od letištních perimetrů a porušení zákazu může být trestáno až pěti lety vězení, neboť jde o možné ohrožení životů cestujících.

Brexit a bezpečnost Britů

Jan Jůn: Mayová stále hájí svou dohodu a odsuzuje i nové referendum

Theresa Mayová

Karikaturista deníku The Times přišel v úterý s bizarním dárkem k Vánocům.

Letos už došlo ke 117 takovým incidentům a v několika případech i k poškození letadel. Policie tvrdila, že tentokrát šlo o zlovolné přerušení provozu letiště, ale nevěděli si rady, jak drony zneškodnit a majitele zajistit. Ten totiž řídil dron zjevně s pomocí kamery rádiem a mohl být schovaný někde v lese.

Policie nakonec oznámila, že s pomocí armády zajistila bezpečnost letiště, ale ukázalo se, že našla poškozený dron a dva dny zadržovala muže a ženu, kteří s incidentem neměli nic společného a nakonec museli být s omluvami propuštěni. Ostudné je, že viník nebyl dosud zjevně nalezen.

Gatwick je od té doby v provozu a aerolinie počítají ztráty, ale vlna kritiky policie i vedení letiště pokračuje a bude zjevně nutné změnit předpisy a vybavení a potrestat viníky. Kdyby si totiž dron opatřil nějaký terorista, mohlo být v sázce mnoho lidských životů.

Jan Jůn: Jak nyní dál s brexitem, zní opět ze všech stran

Theresa Mayová

Ano, je to tak. Britská premiérka Mayová si ve středečním večerním hlasování poslanců konzervativní strany zabezpečila poměrem 200 ku 117 hlasům nejméně další rok ve funkci vůdkyně a možná i premiérky.

Jak ale víme, Británie žije brexitem a na řešení jiných problémů už dlouho nemá čas ani peníze. Pak ale nakonec vláda oznámila, že všechna letiště dostanou vojenskou ochranu - přenosné radarové zbraně, které drony přinutí přistát a bude to.

Premiérka Mayová mezitím dál připravovala zemi na tvrdý brexit, místo toho, aby jej vyloučila. K protestům proti tomu se nyní přidala i velitelka londýnské policie Dicková s tím, že v případě tvrdého brexitu nebude možné zajistit bezpečnost Britů, neboť skončí unijní spolupráce s jinými policejními sbory ohledně pohybů zločinců.

Jan Jůn

Vláda ale přidala ke třem miliardám liber na přípravy zvládání tvrdého brexitu další dvě miliardy, posílá varovné emaily 80 tisícům podnikům a rozhodla o případném povolání 3500 záložníků do zbraně, aby pomohli v přístavech i jinde.

Je nasnadě, že premiérka Mayová tak chce zjevně voliče i sněmovnu - až se sejde 7. ledna - postrašit a přimět o týden později ke schválení své dohody, coby pro všechny skupiny nejvýhodnější varianty brexitu. Brzy uvidíme, zda se jí to podaří.

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související