Jan Jůn: Británií hýbou sliby stranických vůdců

25. září 2013

Po sjezdu či konferenci liberálních demokratů minulý týden, na kterém jejich vůdce Nick Clegg zdůraznil shodné i sporné body programu strany se spoluvládnoucími konzervativci, přitahuje v těchto dnech pozornost Britů další sjezd, a to opozičních labouristů – před sjezdem vládnoucích konzervativců příští týden.

Labouristickému sjezdu v Brightonu včera dominoval elektronickými médii přenášený hodinový projev vůdce strany Eda Milibanda, přednesený impozantně zpaměti, bez nahlížení do papíru. Experti předtím naznačovali, že projev by měl potvrdit Milibandovu pozici vůdce strany proti pochybovačům, obviňujícím jej z přilišné nerozhodnosti a měkkosti a tak byl s napětím očekáván. Miliband prohlásil, že oživení po hospodářské krizi přináší výhody jen někomu, a nikoliv pracujícím.

Několikrát pak přímo jmenoval premiéra Camerona jako zodpovědného za tuto situaci, za „pomalost“ oživení a nepoměrný růst cen vůči stagnujícím výdělkům stejně tak jako za nezaměstnanost téměř milionu mladých, a za současný růst, prý o 82 procent, prémií bankovních manažérů. To vše za situace, kdy „upadá“ zdravotnictví, v ulicích je méně policistů a podobně. Miliband pak zdůraznil, že je ochoten postavit se premiéru Cameronovi v diskusi.

Mezi opatřeními, která by Milibandova labouristická vláda po volebním vítězství zavedla, by bylo, jak řekl, například přinucení spekulujících majitelů pozemků budovat nové byty a domy, přinucení zaměstnavatelů nezaměstnávat „otrocky“ přistěhovalce, i když by nechtěl odříznout Británii od světa, přinucení železničních provozovatelů snížit cenu jízdného a podobně. Nejostřejší kritiku pak vůdce labouristů namířil na sektor energetiky, když prohlásil, že neustále jen zvyšuje ceny, a proto jeho vláda po vítězných volbách roku 2015 na dva roky zmrazí ceny elektřiny a plynu.

Delegáti odměnili Milibanda ovacemi, avšak pozorovatelé se shodli, že kromě přesvědčivě vyjádřené sociální citlivosti a posunu strany doleva, což jí asi učiní méně volitelnou pro voliče středu, kteří rozhodují o výsledku voleb, zůstávají stále nezodpovězené otázky ohledně jeho vůdcovských kvalit, a to i uvnitř strany.

Co však vyvolalo velkou odezvu, byl Milibandův plán na zmrazení cen plynu a elektřiny. Nikoliv od voličů, ale ze strany oněch energetických firem, které prohlásily plán za cestu, jak dojít k vypínání proudu a propouštění zaměstnanců, neboť by vzhledem k odhadované ztrátě sektoru ve výši čtyř a půl miliardy liber ustaly investice do nových elektráren. Jeden z velkých energetických podniků, Centrica, dokonce prohlásil, že by odešel z Británie. Bude zajímavé počkat si na průzkumy veřejného mínění a na odpověď premiéra Camerona příští týden.

autor: jj
Spustit audio