Jan Jůn: Británie čelí dál katastrofickému útoku počasí

12. únor 2014

Dnes odpoledne čelila západní Anglie – od historického Lancasteru, až po hrabství Cornwall na jihozápadě – v pořadí už několikátému uraganu a v severním Walesu dosahovala síla větru 160ti kilometrů za hodinu. Správnost ranního neobvyklého „červeného poplachu“ meteorologů potvrdily padající stromy a střechy a téměř stejně postiženy byly další oblasti země, kde vítr dosahoval „jen“ rychlosti o 40 kilometrů menší.

Kdyby šlo o ojedinělý uragan, daly by se extrémní povětrnostní podmínky podle expertů přečkat bez větších následků, avšak nápory jedné vichřice za druhou z už po týdny přesunutého proudu vzduchu nad Atlantikem, je provázen rekordními lijáky, které naplnily podzemní vodoteče a rozvodnily řeky. Do toho má v tomto týdnu dál napršet ekvivalent měsíčních srážek a povodně nyní zasahují hned několik oblastí Británie, včetně nejnověji povodí řeky Temže na západ od Londýna i jeho předměstí.

Města Datchet, Maidenhead, Windsor, Guildford, či Chertsey hlásí tisíce nově zaplavených domů a v hrabství Somerset je pod vodou sto čtverečních kilometrů polí, luk i vesnic už řadu týdnů, zatímco ve městě Dawlish opravují příbojem zničenou část jediné hlavní trati do hrabství Cornwall. Vážná situace vévodí zpravodajství médií a ilustrovaly ji včera i v pondělí návštěvy premiéra Camerona, ministrů i vůdců opozice v postižených komunitách i nasazení armády a sbírky na pomoc postiženým.

Pomoc dominovala i dnešní bouřlivé debatě v dolní sněmovně během obvyklých středečních otázek pro premiéra. Cameron po výzvách vůdce opozice Eda Milibanda zopakoval včerejší výroky, že vláda pomáhá a dál pomůže lidem v zaplavených oblastech. Dodal, že po žádostech samospráv nasadí více vojáků a že nebude litovat peněz na obnovu a doložil prohlášení slibem, že každá vyplavená rodina či malý podnik dostanou grant pět tisíc liber (tedy 150.000 korun) a podstatnou daňovou úlevu. Dál slíbil co nejrychlejší obnovu trati do Cornwalu a nalezení alternativní trasy ve vnitrozemí, stejně jako prohloubení koryt řek v oblasti Somerset Flats, ale varoval, že i kdyby přestalo okamžitě pršet, opadávání vod nebude rychlé.

Problémem už nyní je, že náprava škod bude drahá, neboť jen do pondělka dosáhly požadavky na pojišťovny výše 500 milionů liber. Mnohým však hrozí, že o domy příjdou, pokud byly přes námitky místních samospráv postaveny – podobně jako tomu bylo v České republice - v záplavových územích řek. Takových domů bylo údajně jen za léta 2001 až 2011 na 40.000 a experti je navrhují zbořit. Hovoří se i o nasazení bobrů na horní toky řek, vysazování lesů a podobně. Ano, tak trochu pozdě, když už je všude voda.

autor: jj
Spustit audio