Jan Fingerland: Odcházení sociálních demokratů – těch izraelských

3. červenec 2019

Sociální demokraté se rozhodli, že sami sebe zruší. V minulých volbách zažili historický neúspěch, a v těch příštích jim hrozí, že už se ani nedostanou do parlamentu.

Aby nedošlo k omylu, řeč je o izraelské Straně práce. Tato strana stála u počátků izraelské politiky a po desítky let jí dominovala. Přesto se nyní potácí na pokraji vyhynutí.

Jan Fingerland: Netanjahuova nevýhra

Benjaminovi Netanjahuovi chybělo jediné křeslo, aby získal těsnou většinu

Izraelská politická scéna nepatří k nejstabilnějším. Přesto se ještě nikdy nestalo, že by voliči šli hlasovat dvakrát během jediného roku. Teprve letos.

V dubnových volbách nedostala ani pět procent, ale díky nižšímu prahu pro vstup do parlamentu to ještě stačilo na pět parlamentních křesel. Jednalo se ovšem o největší volební výprask v celých dějinách strany. A přitom na podzim izraelské strany čekají další, předčasné volby.

Na historický neúspěch reagoval předseda Strany práce Avi Gabaj rezignací, aby včas uvolnil místo pro nového předsedu, který by se pokusil zachránit, co se dá. Přitom sám Gabaj, bývalý úspěšný špičkový manažer telekomunikační firmy, měl být zachráncem skomírající levicové strany. Ukázalo se, že stranu nelze řídit jako firmu a Gabaj je na potupném odchodu z politiky.

Rozum a cit

O jeho křeslo se ucházeli tři politici – 67letý politický veterán Amir Perec, který poslancuje nepřetržitě už od roku 1988, a proti němu dva politici, kteří byli v té době malé děti, Stav Šafirová a Icik Šmuli. Řada komentátorů předpovídala, že půjde o souboj obou třicátníků, protože Perec rozhodně nevypadal jako vhodný zachránce – už jednou předsedou Strany práce byl, a ne moc úspěšným. Nezazářil ani jako ministr a navíc v minulosti stranu dvakrát opustil, aby se do ní později vrátil.

Gita Zbavitelová: Volby v Izraeli – dva vítězové, ale Netanjahu víc?

Benjamin Netanjahu hned oznámil, že začíná sestavovat vládu

Ačkoli se izraelské předvolební i výstupní průzkumy často mýlí, tentokrát úterní předčasné parlamentní volby skončily přesně podle prognóz.

Nakonec skoro polovina všech členů Strany práce v úterý hlasovala pro nepravděpodobného vítěze Perece. Je několik důvodů, proč asi uspěl. Zaprvé, byl sice ministrem neúspěšným, ale přece jen něčím někdy byl. Jeho dva vyzyvatelé jsou představiteli mladé generace, která nestačila nasbírat zkušenosti. Šafirová i Šmuli vynikli začátkem desetiletí jako aktivisté sociálních protestů a dostali se do parlamentu jako naděje Strany práce do budoucna.

Jak se ukázalo, sami členové strany je zas tak nadějně nevnímají. Oba mladší pohlední politici se vyznačují radikální rétorikou, přinášejí pro tradiční levicovou stranu nová témata, jako jsou práva sexuálních menšin, ale nedokázali zapůsobit jako někdo, kdo by mohl stanout v čele nejstarší izraelské politické strany. Takříkajíc před očima veřejnosti se stačili ještě pomocí twitteru pohádat. Nepřišli ani s nějakými přesnějšími plány v důležitých otázkách, včetně vztahu s Palestinci.

Volba tradičního odborářského vůdce s mrožím knírem byla tedy logickou volbou pro mnohé sociální demokraty, kteří doufají, že se přece jen někomu podaří stranu zachránit. Chuť na experimenty, jako byla volba minulého předsedy, supermanažera Gabaje, už sociálním demokratům došla.

Meze růstu

Gita Zbavitelová: Izraelský premiér Netanjahu má být obžalován z korupce

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit nedávno zveřejnil své dlouho očekávané rozhodnutí, které ovlivní budoucnost celého Izraele.

Perecovou úlohou ovšem nebude zvítězit, jak by tomu bylo ještě před patnácti a více lety, v to už absolutně nikdo nedoufá, ale aspoň o pár poslanců posílit stranu, která balancuje na okraji volitelnosti.

Strana práce v posledních letech přišla o podstatnou část své voličské základny – kvůli demografickým změnám i vlastním chybám. Středostavovští voliči odešli ke středovým stranám, zbývající proletáři zas mnohdy volí nacionalistickou pravici.

Perec musí dosáhnout návratu alespoň části z nich a také se včas dohodnout s ostatními levicovými formacemi – těsně před jeho zvolením ohlásil vytvoření své vlastní strany bývalý šéf Strany práce Ehud Barak. Skoro všichni nalevo od Likudu jdou po krku Benjaminu Netanjahuovi, ale bez vzájemné koordinace pro ně předčasné podzimní volby dopadnou stejně špatně jako ty jarní.

Jan Fingerland

Pro české sociální demokraty může být sledování jejich izraelských protějšků užitečné. Buď mohou pozorovat, zda a jak se jim podařilo odrazit se ode dna, anebo mohou s mrazením v zádech sledovat, jak strana s víc jak stoletou historií definitivně končí svou existenci.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio