Jan Fingerland: Koho obklopil ruský močál

29. srpen 2018

Amerika se už opět intenzivně zaměstnává otázkou, jak moc mohli ruští trollové ovlivnit výsledek prezidentských voleb.

Americko-ruský expert Ilya Zaslavsky tvrdí, že ruským vlivem by se neméně intenzivně měly zabývat i malé země, jako je třeba Izrael.

Učte se rozvíjet kritické myšlení. Jen tak pochopíte, proč máte většinu zpráv za fake news, radí lektor

fake news, dezinformace

Lukáš Hána se živí jako konzultant a lektor kritického myšlení. Kdo dnes nejvíc věří dezinformacím? Myslíte si, že máte kritický pohled na svět a nic se učit nemusíte? To jste ale na velkém omylu, protože tento druh myšlení je podle Hány třeba celoživotně trénovat. 

Nedávný výzkum americké Clemson University zjistil, že v posledních šesti letech dorazily na západ tři miliony tweetů sepsaných v petrohradské Agentuře pro výzkum internetu – instituci považované za „trollí farmu“ financovanou Kremlem.

Reportéři jedné izraelské televize (Aruc eser) v této souvislosti zjistili, že desítky tisíc těchto tweetů byly sepsány v hebrejštině a byly tedy zřejmě určeny pro izraelské publikum nebo lidi, kteří se o Izrael zajímají. Byla to malá připomínka, že Rusko nezapomíná ani na Izrael.

A redaktorka listu The Times of Israel dodává, že podobná zjištění nechávají zatím politiky její vlasti chladnými. Například během nedávné konference o kybernetické bezpečnosti na Telavivské univerzitě vysoce postavený vládní úředník označil fake news za otravnou věc, ale nikoli zásadní hrozbu.

Kolik stojí osobnost

S tím nesouhlasí Ilya Zaslavsky z Free Russia Foundation, americký expert, který vyrostl v Rusku. Rozhovor s ním přinesl právě zmíněný izraelský list. Tvrdí, že Izraelci by se měli ruskou hrozbou zabývat stejně jako kdokoli na západě, pokud ne ještě víc.

Jan Jirák: Fake news na první pohled nepoznáte. Důležitá není pravda, ale záměr sdělení

fake news

Falešné zprávy se nevyhýbají ani Česku. Největší počet se jich vyrojil v předvolební prezidentské kampani. Má člověk vůbec šanci dezinformaci poznat? A jak dopadne věčný boj pravdy se lží?

Izrael je pro Moskvu zajímavý proto, že leží v geopoliticky citlivé oblasti, kde se navíc Rusko stále více angažuje. Jeruzalém může ovlivnit ruskou politiku vůči Sýrii nebo Íránu, ale sloužit i jako spojka na západ. A podle Zaslavského se Kreml v této věci činí.

Zajímá se přitom o širokou škálu sfér, včetně ovlivňování bývalých sovětských veteránů žijících v Izraeli, které přesvědčuje o tom, že Západ selhal v boji proti nacismu a nyní podporuje „fašistickou“ vládu v Kyjevě. Rusko se prý zaměřuje také na elity a vlivné lidi, které zve na večírky, nabízí jim účast na konferencích a ve správních radách firem nebo kulturních institucí financovaných z Ruska.

Cílem je ovlivnit způsob, jak se mluví o Rusku, ale i Ukrajině nebo i dalších otázkách. Ale nejen to. Přinejmenším podle Zaslavského se Rusko snaží oslabit schopnost řady zemí čelit prosazování zájmů Kremlu, systematicky oslabuje jejich kapacitu formulovat a prosazovat vlastní politiku, a snaží se znemožnit v těchto společnostech racionální veřejnou debatu.

David Grossman: Literatura je lék na fake news, klišé, předsudky i kýč

David Grossman

Spisovatel David Grossman nerad vypráví vtipy, neumí to. Umí ale o vyprávění vtipů napsat výborný román. Jmenuje se Přijde kůň do baru. Název knihy je začátkem známého typu vtipů, pointa ale jako jediná v románu nezazní.

Podle tohoto experta se ruští trollové angažovali nejen v USA, ale i v hlasování o brexitu, v Nizozemsku nebo Německu. V případě Izraele navíc poukazuje na příchod židovských oligarchů, kteří se v zemi usazují a často financují mnoho zdánlivě bohulibých aktivit.

Podle jeho názoru to nejsou nezávislí miliardáři, ale agenti sice bohatí, ale zcela závislí na Putinově vůli. Izraelské úřady by se prý měly zajímat, odkud mají někteří lidé peníze, lépe postihovat praní špinavých peněz a některé lidi rovnou vyhošťovat nebo zbavovat občanství. Místo toho se s některými z těchto boháčů ukazuje předseda vlády Netanjahu.

Hráze se otevírají

Izraelci by si také měli dávat větší pozor na to, kdo kupuje jejich noviny. Varuje také před tím, že i v Americe se pomocí ruských peněz podařilo vytvořit celou síť think tanků a vlivných jednotlivců, kteří jsou ochotni vědomě nebo nevědomě šířit ruskou verzi světa a podlamovat odolnost veřejnosti proti dezinformacím. Útok na svobodu ale podle něj není veden jen z Ruska, ale i Číny a dalších zemí.

Jan Fingerland

Zaslavsky nemá žádný vzkaz pro Českou republiku. Snad kromě zajímavého konstatování. Západ se prý mylně domnívá, že ve Studené válce zvítězil. Ovšem místo aby na východě rozšířil své ideje, stal se sám terčem útoku postsovětského kleptokratického systému a pod tlakem oslabuje své vlastní demokratické a morální normy. Najednou jako kdyby platilo, že všechno a všichni jsou na prodej.

Západ je podle rusko-amerického experta jako stále ještě (relativně) čisté jezero uprostřed bažiny. Jeho schopnost vyčistit močál je malý, naopak hráze, které ho chránily před zakalením, se dokořán otevřely.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.