Jan Fingerland: Jak Cohn zarmoutil Trumpa

7. březen 2018

Lidé přicházejí a odcházejí, tak shrnul Donald Trump zprávu o odchodu svého ekonomického poradce Garyho Cohna. Tentokrát bylo zřejmé, že mu to není jedno.

Cohnův odchod má dva důležité aspekty, vnitropolitický a zahraničně-ekonomický. Trumpův tým sestával ze tří ne vždy spřátelených bloků – ideologických spřízněnců z alternativní pravice; expertů, zejména armády, ale i byznysu; a spíše liberálně orientovaných spolupracovníků, jako je dcera Ivanka a její manžel.

Cohn patřil někam na rozhraní mezi odborníky a „demokraty“ z rodinného bloku. Proslýchalo se, že měl velké výhrady vůči prezidentovi už v době, kdy podle jeho názoru Trump neodsoudil dostatečně rezolutně rasistické útoky v Charlottesvillu.

Pokračování rozpadu?

Pro Trumpa je Cohnův odchod nedobrým signálem. Je to totiž další výše postavený člen týmu, který v posledních týdnech opouští Bílý dům, a především patří k těm, kteří byli považováni za nejdůvěryhodnější. Jeho přítomnost v Bílém domě sloužila i jako ujištění důležitých hráčů, zejména v oblasti velkého byznysu, že věci běží čitelným způsobem.

Přesto se všichni shodovali, že se Gary Cohn vyjímal v Trumpově okolí podivně, a to nikoli proto, že vzešel z firmy Goldman Sachs, na kterou dříve Trump coby bojovník proti establishmentu dštil oheň. Cohn je demokrat a zároveň zastánce co nejsvobodnější obchodní výměny.

Trump se už dříve projevoval jako politik, který sliboval ochránit americké výrobce před prý neférovou konkurencí pomocí protekcionismu

Byl to také on, kdo z velké části stál za zákonem o snížení a zjednodušení daní pro firmy a střední třídu. Tím pravděpodobně považoval svou misi za splněnou – na rozdíl od řady jiných Trumpových spolupracovníků jeho prestiž ani blahobyt nestojí na co nejdelším setrvání v prezidentově okolí. Trump také Cohnův odchod nekomentoval jako zradu, spíše se jen snažil zmenšit škody na imagi, které tím Bílý dům utrpí.

Nesvobodný obchod

Proč Cohn odchází není oficiálně známo, ale předpokládá se, že důvodem je jeho nesouhlas s posledními prezidentovými kroky v oblasti zahraničního obchodu. Trump se už dříve projevoval jako politik, který sliboval ochránit americké výrobce před prý neférovou konkurencí pomocí protekcionismu. Cohn odešel krátce poté, co prezident ohlásil záměr uvalit clo na dovoz oceli a hliníku.

A tím se dostáváme k druhému důležitému aspektu jeho odchodu. Trumpova snaha o ochranu amerického trhu, zejména tradičního průmyslu, může za cenu dočasné záchrany části pracovních míst dlouhodobě poškodit tamní ekonomiku. Může ale dost těžce dopadnout na světovou obchodní atmosféru.

Evropa zpozorněla

Jan Fingerland

Například evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová už varovala, že EU je připravena reagovat odvetnými cly na americké výrobky, včetně oblíbených motocyklů a džínových kalhot. Na podobné obchodní válce by ale prohrávali i ti, kdo na motorkách nejezdí a nosí manšestráky. Vyhlídka zvyšování cel znepokojuje státy jako je Německo, které je zainteresováno na snadném exportu ještě mnohem více než Amerika.

Nepříjemný dopad by takový stav mohl mít i na české hospodářství, které je také orientované na vývoz a navíc slouží jako subdodavatel exportně úspěšných německých firem.

Už se objevila jména dvou možných Cohnových nástupců. Jeden z nich je silně liberální reaganovec, druhý je ostrý kritik čínských obchodních praktik i snižování obchodních bariér. Trump svou volbou dá signál, kam chce Ameriku nasměrovat dál.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.