Jan Fingerland: Dostal se Asad do vedení?

14. duben 2014

Ještě ve čtvrtek vydala Organizace pro zákaz chemických zbraní optimistické prohlášení, že odvoz a ničení těchto látek ze Sýrie pokračuje sice pomaleji, ale úspěšně vpřed. V sobotu, dva dny poté, přišly zprávy o dalším chemickém útoku.

Co přesně se ve vesnici Kfar Zaíta v centrální provincii Hamá odehrálo, zatím není zřejmé. Z použití chemikálií se obviňují obě bojující strany, vláda i povstalci. Podle místních lidí se u obětí objevily příznaky dušení a dalších zdravotních potíží poté, co na Kfar Zaítu vládní síly shodily sudy s neznámou směsí.

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová dokonce sdělila, že zprávy o útoku jedovatým plynem jsou zatím nepodložené. Vláda také přišla s tvrzením, že na jednom místě dvakrát za sebou použili chemickou látku islamističtí povstalci.

Mezitím ovšem izraelské bezpečnostní zdroje informovaly o tom, že v oblasti Damašku použily vládní síly chemickou látku 27. března a pak několik dní poté znovu. Izrael se snaží situaci v Sýrii pečlivě sledovat, a to zejména použití chemických zbraní, které by syrská vláda, ale i jiné síly mohly použít proti izraelskému obyvatelstvu. Na nejasnosti situaci přidává, že podle Izraelců se v Harastě u Damašku objevila látka, která spíše neutralizuje bojové síly, ale nezabíjí, zatímco opozice hlásila oběti na životech.

Sýrie měla jedny z největších zásob chemických zbraní na světě – a to hned několik různých typů. Tyto zbraně po loňských obviněních z použití proti civilistům – a hrozbě americkým útokem – postupně předává do rukou mezinárodního společenství ke zničení. Časové limity byly už několikrát porušeny, ale Damašek poukazuje na složitou bezpečnostní situaci v Sýrii a útoky na své konvoje.

Čtěte také

Podle optimistických výhledů Organizace pro zákaz chemických zbraní by mohly být všechny syrské chemické zbraně zničeny do konce června, pokud se podaří je nalodit do konce dubna. Novým trendem zřejmě je, že se místo běžných chemických látek používají průmyslové chemikálie, jako je chlór, které je obtížné zakázat nebo jakkoli monitorovat.

Po posledních informacích o tom, že chemické látky byly znovu použity na bojišti, se možná situace Sýrie tváří v tvář zahraničí opět změní. Neochota Obamovy administrativy na přelomu srpna a září „potrestat“ Asadovu vládu se však možná vrací jako bumerang nejen v samotné Sýrii, ale i v jiných ohledech, například zvýšenou asertivitou Ruska v ukrajinské otázce.

Podle místních obyvatel se u obětí objevily příznaky dušení a dalších zdravotních potíží poté, co na Kfar Zaítu vládní síly shodily sudy s neznámou směsí

Bašár Asad v neděli mohl dokonce oznámit, že vývoj na syrském bojišti se definitivně obrátil v jeho prospěch. V tomto ohledu má zřejmě alespoň zčásti pravdu. V posledních měsících se vládě podařilo dobýt zpátky některá ztracená území, zejména v příhraničních oblastech, což ztížilo zásobování povstalců z Libanonu, a naopak pomohlo uvolnit komunikaci mezi Damaškem a středem Sýrie.

Naposledy oznámila vláda porážku opozice u Rankúsu. Podařilo se také zatlačit povstalecké jednotky od hlavního města, což mělo i značný psychologický význam.

Obraz situace však není jednoznačný. I nadále je asi devět milionů Syřanů na útěku, tedy skoro polovina obyvatel – ať už v uvnitř hranic nebo v cizině. Především však územní zisky na úkor povstalců nevytvářejí jednoznačný základ pro příští ovládnutí celé Sýrie, ale spíše jen konsolidaci vládních sil na západě země.

Čtěte také

Jinde se dokonce situace vyvíjí z hlediska vlády nečekaně špatně – například na severozápadě v oblasti Latakie, tedy právě toho přístavu, odkud se na moře odvážejí syrské bojové látky a kde má svou jedinou zahraniční námořní základu Rusko. Latakie, převážně obydlená alávity, byla dosud ušetřena válečných útrap, které znají lidi v Homsu nebo Hamě.

Nyní se však povstalcům podařilo přiblížit se k této vládní baště a připomenout tamním lidem, že v Sýrii je občanská válka. Už předtím začali do Latakie utíkat obyvatelé arménských křesťanských obcí, kteří se po loňském srpnu obávali násilností z řad sunnitských extremistů mezi povstalci. Nyní povstalci dobyli arménskou příhraniční obec Kasáb, což způsobuje mezi křesťany novou paniku. Povstalci také získali přístup až k moři, což také nemusí být vojensky nebo psychologicky bez významu.

V oblasti Latakie se proto objevili v provládních jednotkách nejen libanonští šíité z Hizballáhu, ale také iráčtí bojovníci, pravděpodobně posila z řad šíitských iráckých dobrovolníků. Pravděpodobně některá z vládních nebo provládních jednotek zabila dva příslušníky zdejší turkmenské komunity, která je považována za loajální Turecku – a tedy jaksi automaticky stranící povstalcům.

Podle místních obyvatel se u obětí objevily příznaky dušení a dalších zdravotních potíží poté, co na Kfar Zaítu vládní síly shodily sudy s neznámou směsí

Bašár Asad neoznámil jen svůj optimistický pohled na další vývoj, ale začal se také připravovat na prezidentské volby, jež by se měly konat letos v červenci. Není pochyb, že půjde o pseudodemokraticou maškarádu.

Ironií ovšem je, že obyvatelé Sýrie, nucení volit mezi poklidem sekulární diktatury a všeobecným rozvratem, ne-li nadvládou radiálních islamistů, by dnes možná dobrovolně hlasovali právě pro Bašára Asada. Zatím to stálo život zhruba 150 tisíc lidí, a to i bez chemických zbraní.

Spustit audio