Jan Bednář: Začalo 2. kolo 2. konference o míru v Sýrii

10. únor 2014

Mírové rozhovory mezi představiteli vlády a povstalců v Sýrii, které zprostředkuje OSN, se dostávají do rozhodující fáze. Jak se dalo očekávat, první kolo těchto rozhovorů, zahájené ve Švýcarsku zhruba před deseti dny, nepřineslo žádné výsledky.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o vůbec první setkání tváří v tvář představitelů obou znepřátelených stran, se není čemu divit. Konflikt v Sýrii trvá už skoro tři roky, padlo mu za oběť asi 130 tisíc lidí a násilnosti vyhnaly devět a půl milionu lidí z domovů.

Vznikla tak obrovská humanitární katastrofa, kterou se snaží řešit celé mezinárodní společenství s velkým nasazením – ale k tomu potřebuje alespoň minimální spolupráci obou znepřátelených stran konfliktu, aby se humanitární konvoje vůbec mohly dostat do oblastí, kde lidé nejvíc trpí.

V těchto dnech se hodně hovoří o městě Homs, které však je jen jedním z asi 40 obležených komunit v Sýrii, a OSN odhaduje, že asi čtvrt milionu lidí tam naléhavě potřebuje humanitární, především potravinovou pomoc.

Zprostředkovatel mírových jednání ve Švýcarsku, zvláštní vyslanec generálního tajemníka OSN Lachdar Brahímí, zvyšuje nátlak na obě strany ve snaze pohnout jednání kupředu. Oběma delegacím předal o víkendu nový osmistránkový dokument, v němž je vyzývá, aby se zavázaly, že zahájí jednání o dvou hlavních záležitostech: za prvé o zastavení bojů a za druhé o vytvoření prozatímní vlády.

„Tyto záležitosti jsou neobyčejně složité a citlivé a budou vyžadovat několik zasedání a dlouhou diskusi,“ uvádí se v dokumentu. „Ale budoucnost tohoto politického procesu a možnost jeho úspěchu si žádají jasnou deklaraci obou stran hned na začátku, že mají skutečně plnou a silnou politickou vůli tyto záležitosti vyřešit,“ cituje dále dokument agentura Reuters.

Lachdar Brahímí k tomu podotkl, že oba hlavní body mírových rozhovorů – zastavení bojů a jednání o složení přechodné vlády – od sebe nelze oddělit a budou proto projednávány paralelně vedle sebe. Výsledkem pak musí být dohoda v obou těchto nejdůležitějších záležitostech.

Zároveň se ale podle Brahímího bude ve Švýcarsku diskutovat také o tom, jak by měl po uzavření příměří probíhat proces národního dialogu a usmíření v Sýrii a také o tom, jak zajistit kontinuitu působení syrských státních institucí v případě, že mírové rozhovory, které zprostředkuje OSN, budou nakonec úspěšné.

To všechno jsou samozřejmě zatím jen mírové deklarace a plány a je na první pohled jasné, že nebude snadné je splnit. Mírový proces má však podporu Washingtonu i Moskvy, a tak není, alespoň v této chvíli, docela bez šancí.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.