Jakou roli má mít v dnešní společnosti církev?

13. duben 2015
Radiofórum

Před 65 lety začala v Československu v noci na 14. dubna, které se později začalo říkat Bartolomějská, Akce K proti církevním řádům. Téměř 2500 členů mužských řeholí bylo přepadeno a převezeno do internačních táborů.

Zanedlouho následovala akce Ř proti ženským klášterům. Oběma předcházel vykonstruovaný proces s vůdčími osobnostmi hlavních řeholí, které byly mučením nuceny doznat se k protistátní činnosti.

Jak se dnešním řádům daří napravovat obrovské škody, které komunistický režim napáchal v materiální, ale především duchovní rovině? Jak jsou přijímány? Je poslání dnešních řeholníků a řeholnic pro většinovou společnost, která si je spojuje nejčastěji s restitucemi, srozumitelné?

S následky minulosti a pokřiveným obrazem se potýkají i ostatní křesťanské církve.

Jakou roli dnes mají nebo by měly mít vůči majoritě nevěřících? Neměly by být více slyšet? Neměli by se jejich představitelé častěji objevovat na veřejnosti? Jaké to je být „angažovaným duchovním“?

Hostem Lucie Vopálenské byl v pondělí 13. dubna od 19:10 evangelický farář Českobratrské církve evangelické Mikuláš Vymětal.

autor: luv
Spustit audio