Jaké dětské knihy jsou „in“?

1. březen 2017

Možná ten pocit znáte. Je večer, jste unavení, ale přesto si ještě prostě musíte přečíst pár stránek. Alespoň na chvilku se díky knížce dostat do úplně jiného světa, který mnohdy uklidní a pomůže zapomenout na to, na co zapomenout chcete. Knihy mohou pobavit, rozesmutnit, uklidnit, motivovat, rozšířit vědomosti, uspat i rozčílit. A právě o knihách, o dětských knihách, jsme si povídali v pořadu Atrium. Naším hostem byla spisovatelka a ilustrátorka Tereza Václavková-Víznerová. Otázky jí pokládala Petra Lazáková.

Asi to zní neuvěřitelně, ale faktem je, že se u nás v posledních deseti letech ztrojnásobil počet vydávaných dětských knih. V devadesátých letech dětských knížek vycházelo opravdu málo; v roce 2001 to bylo necelých 600 kusů ročně, o čtyři roky později již téměř 900. A v roce 2006 vyšlo zhruba 1 300 dětských titulů. Je tedy naprosto pochopitelné, že bývá poměrně obtížné se v novinkách vyznat. Jak v Atriu zmínila Tereza Václavková-Víznerová, v rozhodování by nám mohl pomoci nový katalog, který sestavuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů.

Máte kde se poradit!

Pokud si tedy nebudete vědět rady, pro jakou dětskou knihu v knihkupectví nebo v knihovně sáhnout, podívejte se nejprve sem:
http://www.nejlepsiknihydetem.cz
http://www.sckn.cz

Tereza Václavková jinak doporučuje při výběru knih následující:

  • Začněte staršími „klasiky“ – třeba Františkem Hrubínem, Františkem Nepilem. Nesahejte hned po převzatých knihách – tedy po knihách přeložených do češtiny (někdy dost nevalným způsobem). Takových je v současné době v nabídce mnoho. Často jsou ale doprovázeny jen prapodivnými počítačovými obrázky a texty nebývají nijak obohacující.
  • Pokračujte současnými českými autory nebo zahraniční „klasikou“ (třeba Astrid Lindgrenovou).
  • Nabízejte dětem různorodé knihy a ilustrace, ať poznají různé styly a jazyk.
  • Knihy pro menší děti by měly – podle Terezy – mít dobrý konec. Ale pro ty starší už můžeme vybírat i tituly, ve kterých jsou i všelijaké peripetie, trochu zla a postavy, které nejsou kladné. Podle Terezy je vhodné dětem postupně a jemně ukazovat svět takový, jaký ve skutečnosti může být.
  • Podle Terezy Václavkové-Víznerové mají starší děti obvykle rády knihy z prostředí, které si dokáží představit (škola, letní tábor). Ideální je, pokud je příběh opředený magií, kouzlem, provokuje dětskou představivost, je napínavý a končí vítězstvím dobra. V tom zřejmě vězí i úspěch knih o Harry Potterovi.
  • Obrázkové knihy nejsou – dle Terezy – jen pro malé! Nebojme se knih pro starší děti, kterým vévodí ilustrace. I v obrázcích je příběh, který děti mohou samy dále rozvíjet, přemýšlet o něm – ideálně za asistence rodičů.

Prostě čtěte…

Podle Terezy Václavkové-Víznerové je nanejvýš vhodné, aby menším dětem četli před spaním rodiče. I když se obáváte, že neumíte text správně podat, pro dítě je to vzácná chvilka, kdy jste jen spolu a nic vás neruší. Téma příběhu můžete pak společně i rozebírat. Dáváte také dítěti ideální příklad – vidí vás, jak držíte knihu v ruce, jak čtete. Se staršími dětmi se lze dohodnout i tak, že se o čtení podělíte – část přečtete vy, část dítě. Audio-pohádky by Tereza spíše přenechala pro jízdy autem.

Čtečka ano nebo ne?

Čtečka dětem knihu zřejmě nenahradí. I když jde o něco, co se podobá tabletu nebo mobilu, a tudíž to může být pro dnešní děti lákavé, nelze v ní v klidu listovat, prohlížet si… Kniha je hmatatelná, má svou nenahraditelnou atmosféru, vůni. Čtečku by Tereza doporučovala spíše dospělým.

Zajímají vás zcela konkrétní tipy na dětské knihy? Poslechněte si Atrium se spisovatelskou a ilustrátorkou Terezou Václavkovou-Víznerovou!

autor: pma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.