Jak stavěli Egypťané pyramidy?

23. září 2010

Otázka, na kterou vědci už dlouho hledají odpověď. V poslední době se rozpoutala diskuze na toto téma zvláště mezi chemiky a egyptology.

V listopadu poctil Brno svou návštěvou francouzský chemik prof. Joseph Davidovits, který sem přijel pokřtít svoji knihu Nové dějiny pyramid, v níž tvrdí, že staří Egypťané znali chemické vzorce, díky kterým mohli vyrábět "umělý kámen" a z něj pak tyto monumentální stavby vytvořit.

V roce 1889 byla v Egyptě objevena kamenná stéla s hieroglyfickým zápisem popisujícím proces výroby umělých kamenů. Podle Davidovitse zapisovali Egypťané všechny své poznatky, aniž by se přitom jakkoliv zmínili o samotné stavbě pyramid. Zanechali po sobě pouze spoustu chemických vzorců, se kterými si dlouhou dobu nikdo nevěděl rady. Rozluštěné vzorce jsou prý klíčem k odhalení pravdy o pyramidách.

Jak mohly během několika desetiletí vzniknout tak monumentální stavby v civilizaci, která neznala ani železo, ani bronz, dokonce ani kolo? Podle Davidovitse se Egypťané s mnohatunovými bloky nenamáhali tolik, jak se veřejnost domnívá. Až na místo prý vynesli pouze mokrý písek, napěchovali ho do připravených forem, přidali potřebné přísady a všechen materiál pod horkým sluncem dosáhl za velmi krátkou dobu tvrdosti i podoby kamene.

Logo

Davidovitsově teorii nahrává i událost, která se odehrála během jeho výzkumu. Při rozboru kvádrů nalezl vědec dlouhý vlas přímo uvnitř kamene, který pocházel z pyramidy. "Do přírodního nerostu by se dostat nemohl," vysvětlil.

Umělý kámen se vyrábí ekologicky. Do vzduchu se nedostávají škodlivé látky jako při výrobě cementu nebo betonu. Také se do něj dá uložit radioaktivní odpad, který je v něm možné uchovat. Umělý kámen, takzvaný geopolymer, se již nyní používá ve zdravotnictví jako kostní náhrada nebo izolace proti korozi trubek.

Logo

Umělým kamenem, neboli geopolymerem, se zabývají také čeští vědci z Akademie věd. Martina Hanáčková hovořila o možném stavebním materiálu pyramid s Ing. Michaelou Steinerovou z oddělení chemie geopolymerů Ústavu struktury a mechaniky hornin.

Zvukovou podobu tohoto příspěvku naleznete v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 2. 2. 2007.

autor: mha
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.