Jak spolupracovali pralidé?

24. září 2010

Vědci z univerzity v americké Indianě se pomocí počítačových simulací pokusili vysvětlit, jakou roli hrálo v boji o přežití seskupování pravěkých lidí do kooperujících skupin; uvedl server BBC News.

Výzkumníci z univerzity v Notre Dame v Indianě ve Spojených státech amerických se zaměřili na období před více než jedním milionem let. Tehdy žili na zemi dva hominidé - Australopithecus a Parantrophus. Zatímco australopitéky můžeme považovat za naše dávné předky, lidé rodu Parantrophus vyhynuli a stali se slepou vývojovou větví. Odborníky už dlouho trápí příčiny vymření parantropů.

Jedno z možných řešení nabízejí právě američtí výzkumníci. Parantropové na rozdíl od australopitéků podle nich nebyli schopni spolupracovat ve skupině, a účinně se tak bránit útokům například velkých kočkovitých šelem. Přitom podle počítačových simulací přinášela i malá komunikace celé skupině velké výhody.

Důkazem toho, že se pravěcí lidé často stávali kořistí velkých kočkovitých šelem, jsou archeologické nálezy lebek s malými otvory, které zanechaly zuby predátorů. Tyto nálezy jsou poměrně časté v jeskyních jižní Afriky, kam si šelmy svoje oběti zatahovaly a kde je následně pojídaly.

Fakt, že komunikaci a spolupráci znali už pravěcí lidé, potvrzují nálezy pazourků. Ty jsou často velice vzdálené místům, kde se vyskytovala hornina vhodná pro jejich výrobu.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.