Jak se vyrovnáváte se stresem?

8. červenec 2015
Radiofórum

Psychiatrická klinika I. LF UK a VFN v Praze ve spolupráci s agenturou STEM/MARK vyhodnotila rozsáhlou studii na téma „Stres, deprese a životní styl v České republice“.

Výzkum byl proveden loni na podzim mezi více než tisícovkou pracujících.

Zaměřil se proto například na pracovní stres či syndrom vyhoření. Tím se cítí být ohroženo 34 % lidí. Projevy deprese vykázalo 31 % dotázaných, ty klinicky závažné pak 7 %.

Podle výsledků projektu přitom jen 17 % lidí dodržuje zdravý životní styl. Třetina lidí se nevěnuje zdraví prospěšné fyzické aktivitě ani půl hodiny týdně.

Zato 18 % lidí užívá léky na uklidnění a 16 % léky na spaní. Velmi častou až každodenní konzumaci alkoholu přiznalo 17 % dotázaných.

Jak bojujete se stresem vy? Jdete si zaběhat?

Více než 80 % respondentů nikdy nevyhledalo psychiatrickou nebo psychologickou pomoc. Duševní poruchy jsou podle odborníků stále vnímány negativně jako něco, co si dotyční zavinili sami.

Neuropsychiatrická onemocnění přitom podle Světové zdravotnické organizace a Světové banky představují největší zdravotní a socio-ekonomickou zátěž současného rozvinutého světa.

A pravděpodobnost, že jednou za život onemocníme některou z duševních poruch, se blíží 50 procentům.

Jak se bránit? Co může v rámci prevence udělat pro své psychické zdraví každý z nás?

Hostem Lucie Vopálenské byl ve středu 8. července od 19:10 klinický psycholog a pedagog z Psychiatrické kliniky VFN v Praze a I. LF UK Radek Ptáček, který se podílel na studii „Stres, deprese a životní styl v ČR“.

autor: luv
Spustit audio