Jak se rodí krystal sádrovce

6. duben 2012
Monitor

Španělským a britským vědcům se podařilo odhalit mechanismus, kterým vznikají jedny z největších krystalů na světě.

Minerál sádrovec, chemicky hydratovaný síran vápenatý, může tvořit víc než 10 metrů vysoké poloprůhledné krystaly. Jsou známé například z Jeskyně krystalů (Cave of Crystals), která leží 300 metrů pod povrchem Země v mexickém dole Naica. Růst velkých krystalů sádrovce trvá tisíce let a jeho mechanismus byl až dosud záhadou. Výzkumníkům z Granadské univerzity a Univerzity v Leedsu se však nyní poprvé podařilo napodobit proces tvorby sádrovcových krystalů v laboratorních podmínkách.

Na počátku je přesycený roztok sádrovce, který za pokojové teploty vytváří malé krystaly minerálů bassanitu (CaSO4·H2O) a který má podobné složení jako sádrovec. Krystalky bassanitu se pak jako perly na niti uspořádají do podlouhlých agregátů, které se nakonec přemění v sádrovec (CaSO4·2H2O). Naznačuje to, že podstatnou roli při vzniku krystalů sádrovce hrají nanočástice a jejich schopnost samouspořádání do větších celků.

Zdroj: Science Daily, Science

-----

<p> <iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/GbRBK8Rm1EQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.