Jak se makakové učí čistit zuby?

22. září 2010

Thajští makakové se naučili používat lidské vlasy jako zubní nit k čištění chrupu. Opičí matky to svědomitě učí své potomky.

Člověk nemá na výchovu k ústní hygieně monopol. Makakové jávští, obývající buddhistickou svatyni Prang Sam Yot v thajské metropoli Bangkoku, se o chrup starají přímo příkladně. Doplácejí na to turistky. Čistotné samice skočí čas od času některé z návštěvnic chrámu na hlavu a vytrhnou jí chumáč vlasů. Dlouhé ženské vlasy pak opice používají k čistění zubů podobně jako lidé užívají zubní nit. Zvyk se mezi makaky šíří. V roce 2004 si zuby čistilo sedm makaků. Dnes už jich tento trik ovládá více než padesát. Japonské zoology z university v Kjótu zajímalo, jak se zvyk šíří. Pozorovali při čistění zubů matky s malými mláďaty. Ukázalo se, že samice si čistí zuby jinak v přítomnosti mláděte a jinak, když je mládě z dohledu. Pokud mládě na matku vidí, samice způsob čištění zubů výrazně mění. Nedrhne si zuby více nebo déle. Dělá to však o poznání okázalejším způsobem. Každý úkon opakuje častěji, dělá častější přestávky. Zjednodušeně řečeno, dbá o názornost. Vědci nezaznamenali, že by přitom matka s mládětem nějak komunikovala. Přesto jsou přesvědčeni, že změněný styl v čištění zubů má pedagogické motivy. Samice se snaží, aby se od ní mládě čištění zubů naučilo.

Zvířata získávají celou řadu důležitých návyků učením. Obvykle však nejde o cílenou "výuku". Dospělá zvířata nepřizpůsobují svou činnost tomu, zda je mládě přítomno či nikoli. Je jen na mláděti, kolik a jak rychle se toho prostým okukováním naučí. Čištění zubů u thajských makaků je jedním z mála příkladů předávání dovedností, které nesou znaky výuky. Pro výuku je typické, že "učitel" přizpůsobuje "výuku" tomu, že "žák" začíná od nuly.

Další příklad výuky najdeme u afrických cibetkovitých šelem surikat, které učí mláďata lovit nebezpečné jedovaté štíry v sérii lekcí. V úvodním kursu dostane mládě na seznámení škorpióna s ukousnutou jedovou žlázou na ocásku. V dalších lekcích je škorpión čím dál tím více fit. Při závěrečné "zkoušce dospělosti" dostane mládě škorpióna v plné síle.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.