Jak rozeznat levici a pravici?

7. prosinec 2004

Tak se nám to na té politické scéně nějak zamotává. Nikdo se nemůže spolehnout na nikoho. Pravice na levicové postoje levice a naopak, vláda na koaliční partnery a koaliční partneři na vládu. Jako malý příklad poslouží současný rozruch okolo sociálních dávek.

Ty se totiž odvozují od výše životního minima, jeho změnou může dojít jak ke značné proměně výše vyplácených dávek, tak ke změně jejich struktury a zvětšení počtu osob, které mají na tyto dávky nárok. Situace je to podobná jako s výsluhami policistů o které se nedávno strhla bitva v poslanecké sněmovně. Čím více totiž odejde policistů z činné služby, tím větší bude na jedné straně částka jednorázových odchodných, ale také značně vzroste nároková položka výsluh, které se budou muset bývalým policistům vyplácet až do konce jejich dnů.

To samé by bylo v případě zvýšení životního minima, které by znamenalo nejen více vyplácených peněz, ale také zvětšení počtu těch co na ně mají nárok a protože se jedná o tzv. mandatorní výdaje, šlo by o zvýšení nevratné. Pokud by ovšem samozřejmě někdo nesehnal tu odvahu a toto minimum nesnížil. A tady jsme u toho politického zmatení. Sociálně demokratická vláda totiž pod tlakem nejrůznějších okolností navrhuje přechodné pozastavení platnosti valorizační podmínky pro zvýšení částek životního minima v lednu 2005 jako jedno z opatření k dosažení úspor státního rozpočtu, což v praxi znamená zmrazení současné výše a tím i pozastavení růstu všech souvisejících sociálních dávek.

Tento vládní návrh, který bude ve třetím čtení projednávat na nadcházející schůzi poslanecká sněmovna měl velmi zajímavý průběh projednávání. V prvním čtení se poslanci pokusili tento návrh zamítnout a zvýšení minima umožnit a světe div se, pro toto zamítnutí hlasovali vedle komunistů, u kterých se to dalo předpokládat, také všichni poslanci ODS. Přehlasovala je však vládní koalice, což zase přeloženo do normální řeči znamená, že sociální demokraté hlasovali pravicově, zatímco pravice se zachovala opačně.

Korunu ovšem všemu nasadil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, který zřejmě na vládě chyběl, když se usnesla na tom, že toto zmrazení životního minima předloží ke schválení parlamentu, protože jinak by nemohl za své ministerstvo navrhovat přesný opak a sice jeho zvýšení na 4300 korun.

Jedním dechem ovšem dodává, že do budoucna plánuje opět jeho snížení a to až na částku 2780 korun. Chudáci poslanci, kteří budou o těchto návrzích rozhodovat. Jak se zachovat a přitom neztratit tvář. Ti vládně koaliční to ovšem budou mít o poznání horší. Když podpoří návrh ministra Škromacha, podrazí nohy vládě, která žádá zmrazení životního minima a když podpoří vládu, zradí svůj volební program. A kdo se v tom má pak vyznat

autor: Milan Bouška
Spustit audio