Jak plyne čas zvířatům?

22. září 2010

Majitelé psů si jistě všimli, že je jejich čtyřnozí přátelé po návratu domů vítají s velkým nadšením. Ti nejpozornější jistě zjistili, že nadšení se zdá být nezávislé na délce jejich nepřítomnosti. Psům je zdánlivě jedno, zda byl pán pryč 5 minut nebo 5 hodin, projevované nadšení je stejně velké.

To přivedlo vědce z University of Western Ontario k výzkumu, jak vnímají zvířata plynutí času. Výsledkem je článek v prvním dubnovém čísle časopisu Science.

William Roberts a jeho kolegové z Oddělení psychologie zjistili, že potkani si pamatují, kolik času uplynulo např. od posledního objevení chutného kousku sýra. Čas však pouze rozdělují podle uplynulé doby, např. "před chvilkou" a "dávno". Ve skutečnosti si vůbec nepamatují, kdy v čase k objevu došlo a proto potkani nemohou umísťovat události v čase. Diář plný poznámek by chápali asi těžko.

Složitý pokus s lahodnými kousky sýra a granulemi rozmístěnými v bludišti vypověděl mnoho. Pro hodnocení úspěšnosti pokusu byla použita pouze kritéria "kdy přesně", "před jak dlouhou dobou" a "kdy přesně a před jak dlouhou dobou" byl předchozí kus sýra nalezen. Pouze kritérium "před jak dlouho dobou" bylo potkany úspěšně používáno.

Časová paměť u potkanů je kvalitativně zcela odlišná od lidské epizodické paměti, neboť ta v paměti uchovává, kdy přesně v čase událost nastala.

Předchozí studie na potkanech a sojkách naznačovaly, že si zkoumané druhy pamatují, kdy uchovali či objevili různou potravu, ale nebylo jasné, zda si pamatují, kdy přesně se událost stala, nebo pouze jak moc času uplynulo od té události. Zdá se tedy, že zvířata prostě "visí" v čase a žijí hlavně přítomností. Kolik si tím oproti nám asi ušetří starostí....

autor: Václav Beran
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.