Jak naučit děti správně hospodařit s penězi? Dávejte jim kapesné, zřiďte účet a jděte příkladem

18. srpen 2015

Zaměřit se na děti a mladé lidi – to je pro výrobce, obchodníky i finanční instituce cesta jistoty. Tohoto trendu si všímá stále více firem.

Nejde jen o peníze, které do svých potomků investují rodiče a prarodiče, ale také o finance, kterými mládež stále více disponuje.

Čeští středoškoláci dostávají měsíčně kapesné průměrně 654 korun.

Ve větších městech rodiče studentům dávají až 976 korun, v menších městech pak necelých 600 Kč.

Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro mobilní peněženku Napka.cz.

„Oni si za to pořizují v podstatě stejné věci. Nejvíce utrácejí za posezení s přáteli a zábavu. Co nás ale zarazilo, je ten velký rozdíl, kdy studující z velkoměsta dostanou jenom o něco více peněz než ti z menší obce. Já se domnívám, že v menší obci náklady na posezení a zábavu budou daleko nižší, takže vlastně jsou na tom úplně nejlépe,“ dodává šéf projektu, ředitel rockfinance Milan Beutl

Jak mohou rodiče učit děti hospodařit s vlastními penězi, a zvyšovat tak jejich finanční gramotnost?

Podle šéfredaktora Fincentra Petra Zámečníka je základem dávat dětem kapesné už od školních let, aby se za dohledu rodičů naučily, že mají nějaké vlastní prostředky.

Vhodné je prý také zřídit dětem běžný účet, kde si potomci mohou sami spořit a učit se zacházet s prvními finančními produkty.

„Nejdůležitější pro finanční vzdělávání dětí je ale příklad rodičů. Rodiče by měli hospodařit způsobem, který je efektivní: neměli by se zadlužovat, měli by dětem jít správným příkladem ve spořivosti. Co je úplně nejdůležitější, je zasvětit děti do zásadních finančních rozhodnutí celé domácnosti. Žádné velké finanční rozhodnutí by podle věku dětí nemělo být děláno bez jejich vědomí, bez jejich angažovanosti,“ upozorňuje Petr Zámečník.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio