Jak je to s kompetencemi?

29. květen 2008

Zatímco Dmitrij Medveděv se na první zahraniční státní návštěvu vypravil východním směrem a k jistě důležitým partnerům jako jsou Kazachstán a zvláště Čína, Putin se vydal na stranu přesně opačnou - v doprovodu řady ministrů své vlády odletěl do Paříže. Tam setkal se svým francouzským kolegou Francoisem Fillonem a pak ho čeká večeře s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

0:00
/
0:00

Jak řekl jeden nejmenovaný francouzský diplomat, "z téhle večeře nemá smysl dělat nějaké dalekosáhlé závěry o rovnováze ruské státní moci, protože Putin do Paříže přijíždí na Sarkozyho pozvání ze září loňského roku". Jenže v obou metropolích se z toho nicméně závěry dělají. A není divu.

Známý ruský politický komentátor a šéfredaktor elitní rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexej Venědiktov upozorňuje například na to, že "ruskou zahraniční politiku by v duchu ústavy měl určovat a formovat prezident". Jak to tak ale vypadá, Putin si hodlá dál zachovat stálé kontakty přinejmenším s vedoucími představiteli G-osmičky. Rusko navíc čeká rozhodující jednání na půdě EU o nové smlouvě o strategickém partnerství, již dva roky blokovalo nejdřív polsko a nyní Litva - to vše přesně v době, kdy se blíží francouzské předsednictví v Unii. Plně v Putinově kompetenci zůstává také mimořádně důležitá energetická spolupráce Ruska se západem.

Jak uvádí francouzská tisková agentura AFP, jeden vysoký evropský úředník, který se ocitl na služební cestě v Moskvě, to řekl zcela bez obalu: "Pro nás zůstává rozhodující figurou ruské politiky Putin." Také diplomaté z okolí Bernarda Kouchnera, který se minulý týden s novým ruským prezidentem setkal, mají ve věcech jasno a potvrzují, že Medveděv se ani neopovažuje vystupovat jako patron celého Ruska.

Fakt, že Putin si otěže řízení celé země stále viditelněji ponechává, ale nic nemění na dvoustranných svazcích mezi Ruskem a Francií. Putina se Sarkozym spojují pouta zřejmě ještě přátelštější než se Chiracem. Za poslední čtyři roky se přitom obchodní výměna mezi oběma státy zvýšila trojnásobně, jenže i přesto je Francie v žebříčku nejdůležitějších partnerů až na osmém místě, a s tím obě strany zřejmě budou chtít něco udělat. Víc než pravděpodobné taky je, že Putin v Paříži znovu nastolí otázku pokusů o rozšiřování Severoatlantického paktu východním směrem, jež Moskva nese velmi nelibě.

Jak nedávno poznamenal generální ředitel fondu ruské národní energetické bezpečnosti Konstantin Simonov, Vladimír Putin bude během svých zahraničních cest klást hlavní důraz na ekonomiku a svému nástupci v Kremlu začne přenechávat rozhodování o jiných, ne vždy zrovna příjemných otázkách. Když bude kupříkladu tázán na dodržování lidských práv v Rusku, může podle Simonova klidně říct, že "on už se přece politikou nezabývá a že tato otázka spadá do pravomocí prezidenta".

Jak ale soudí francouzský list Figaro, je věru málo pravděpodobné, že by se Putin uzavřel do otázek povýtce ekonomických, byť by šlo o věci tak zásadní jako je vývoz energetických surovin či prodej ruských zbraní. Nejjasněji ovšem na otázku, kdo je v dnešním Rusku důležitější, zda Putin či Medveděv, asi odpověděl Putinův současný tiskový mluvčí Dmitrij Peskov - citujeme: "Jistě, jisté protokolární nuance tu vznikají, ale pokud jde o obsah, není žádný rozdíl v tom, zda je Putin prezidentem či premiérem." Konec citátu.

Čímž je v zásadě řečeno všechno.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: ldo
Spustit audio