Jak funguje "svatý prášek"

10. březen 2009

Nová studie odhalila mechanismus, který se skrývá za léčivými účinky indického koření kurkumy.

Sytě žluté koření kurkumu, získané ze sušených oddenků rostliny kurkumovníku dlouhého (Curcuma Longa), znají hlavně lidé, kteří si oblíbili indickou kuchyni. Kurkuma má ale ve své domovině přezdívku "svatý prášek" ("holy powder") a kromě kulinářské oblasti se používá také k léčení ran a infekcí. Několik vědeckých studií prokázalo, že hlavní účinná složka kurkumy - látka kurkumin - skutečně má léčivé účinky. Jejich šíře je až zarážející, protože kurkumin je účinné antibiotikum, antivirotikum a má také protirakovinné a antioxidační účinky. Otázkou ovšem bylo, jak to všechno kurkumin dělá.

Doposud vědci spekulovali, že kurkumin přímo ovlivňuje proteiny buněčné membrány tím, že se na ně váže pomocí chemických vazeb. Chemici z University of Michigan sledovali interakce kurkuminu s buněčnou membránou na atomární úrovni pomocí NMR spektroskopie v pevné fázi a zjistili něco jiného. Molekuly kurkuminu se podle jejich studie, kterou publikuje Journal of the American Chemical Society, zabudovávají přímo do membrány a stávají se její součástí. Svou přítomností zvyšují uspořádanost membrány, což buňce umožňuje lépe kontrolovat vstupní a výstupní informace. Díky tomu pak buňka může lépe vzdorovat infekcím nebo maligním změnám.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.