Jak budou vypadat ženy budoucnosti

21. říjen 2009

Průměrná žena budoucnosti bude menší, o něco silnější a děti bude moct mít i ve vyšším věku. To je předpověď, ke které vědce dovedla studie tří generací Američanů.

Pokrok v lékařství způsobil, že lidé, kteří by ještě před pár stoletími zemřeli zamlada, se dnes mohou dožít vysokého věku. Některé lidi to vedlo k závěru, že pro člověka přestaly platit zákony přirozeného výběru a evoluce lidského rodu se pozastavila. Evoluční biologové z Yaleské univerzity ale dokazují, že tato představa je falešná a že se jako druh dále vyvíjíme. Lidské geny už sice "nefiltrují" rozdíly v přežívání, ale rozdíly v reprodukci stále mohou.

Vědci využili záznamy, které sahají do roku 1948 a prostudovali více než 2000 žen, které dosáhly menopauzy. Zjišťovali, jestli se na počtu jejich dětí nějakým způsobem odráží takové parametry jako je tělesná výška a váha, hladina cholesterolu a krevní tlak. Výsledky studie ukázaly, že silnější ženy mají více dětí než jejich hubenější kolegyně. Stejný vliv na počet potomků má i nižší krevní hlad a hladinu cholesterolu. Nijak překvapivá není skutečnost, že více dětí mají ženy, které poprvé rodí v nižším věku nebo mají pozdější nástup menopauzy.

Vědci předpokládají, že tento trend se bude přenášet i na dcery. Pokud bude trvat ještě 10 generací, bude průměrná žena roku 2409 vypadat jinak než dnes. Bude o 2 cm nižší, o 1 kg těžší, své první dítě porodí o 5 měsíců dříve a do menopauzy vstoupí o 10 měsíců později.

Výsledky studie budou zveřejněny v časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio