Izraelsko-syrský vzdušný incident a únos teroristy izraelským komandem

12. září 2007

Minulý čtvrtek došlo k zvláštnímu incidentu - Sýrie prohlásila, že její vzdušný prostor narušily izraelské letouny, které shodily munici, a že po nich vystřelila její protiletadlová obrana. V pátek pak Turecko objevilo na svém území u syrských hranic palivové nádrže, které izraelské letouny údajně odhodily, aby rychleji uprchly před syrskou střelbou. Sýrie dodnes běsní a stěžovala si v OSN, zatímco Turecko, významný vojenský partner Izraele, požaduje vysvětlení.

Damašek tvrdí, že Izrael chce rozpoutat válku, a zmobilizoval část záložníků. Detaily o izraelském průniku však neposkytl. Zvláštní je i to, že arabské státy incident ignorovaly a Damašku se nezastaly.

K události došlo po dlouhodobě znepokojivém chování Sýrie. Navzdory embargu Rady bezpečnosti Damašek nepřestává dodávat íránské rakety šíitskému hnutí Hizballáh v Libanonu a zvyšuje zásoby vlastních zbraní, včetně chemických. Zbrojení Sýrie je o to znepokojivější, že jí v něm pomáhá Rusko dodávkami nejmodernějších zbraní a vojenské technologie.

K přeletu zjevně opravdu došlo. Izraelská vláda i armáda však o něm zarytě mlčí. Premiér Ehud Olmert pouze oznámil, že o některých vojenských operacích nelze hovořit na veřejnosti, a pochválil armádu za "statečné a výjimečné akce".

V úterý izraelský přelet potvrdily zdroje CNN s tím, že šlo zřejmě o úder proti zásilce íránských zbraní pro Hizballáh. Izraelský server Debkafile, který čerpá ze zpravodajských zdrojů, přišel s jinou verzí - izraelské letouny chtěly podle něj otestovat dosud nevyzkoušené ruské protiletadlové střely Pancyr-S1E, jednu ze supermoderních zbraní dodaných Damašku Moskvou. Rusko tvrdí, že pancyry skýtají dokonalou obranu a že neexistuje způsob, jak je imobilizovat. Izraelská operace ukázala, že to není pravda.

Podle analytiků serveru Debkafile má tato informace obrovský význam nejen pro Izrael, ale i pro Spojené státy při jejich zvažování úderu proti jaderným zařízením v Íránu. Sýrie dostala deset systémů Pancyr-S1E v srpnu a západní zpravodajské služby se domnívají, že několik jich obdržel také Írán, který si rovněž ponechá dalších 14 z následující dodávky 50 pancyrů Sýrii. Obě země byly až dosud přesvědčeny, že je tyto nejmodernější zbraně dokonale ochrání před případným americkým nebo izraelským útokem.

Třetí verzi přinesl ve středu New York Times: izraelské letouny v Sýrii shromažďovaly informace o údajných syrských jaderných zařízeních. Izrael se domnívá, že Damašku dodává jaderný materiál Severní Korea, která podle mezinárodní dohody likviduje svůj jaderný program výměnou za energetickou pomoc. Podle nejmenovaného zdroje listu pronikli Izraelci hluboko na území Sýrie a zasáhli cíl. Důvod syrského rozhořčení a neochoty poskytnout detaily je nasnadě - izraelská mise byla úspěšná.

Necelé dva dny po tomto incidentu došlo k další izraelské zvláštní operaci jako z akčního filmu. Izraelci převlečení do uniforem jednotek palestinského hnutí Hamas přijeli džípem až do Rafáhu na hranicích pásma Gazy s Egyptem a počkali si, až bude kolem projíždět prominentní velitel Hamasu Maháviš Kádí. Potom mu před autem "náhodou" upadl stařeček s holí. Když Kádí vystoupil, Izraelci se ho zmocnili, nacpali do džípu a dopravili do Izraele. Hamas, který byl troufalostí izraelských agentů zcela šokován, později potvrdil, že k únosu došlo v hloubce více než dvou kilometrů na palestinském území v místě, kde se to jen hemžilo ozbrojenci.

Také tuto operaci odmítla izraelská vláda komentovat. Ministr vnitřní bezpečnosti Avi Dichter jen vysvětlil, že Maháviš Kádí se osobně podílel na únosu izraelského desátníka Gilada Šalita a má pro Izrael nesmírnou cenu. Hamas jej bude chtít získat zpět a Kádí může navíc poskytnout cenné informace - nejen o Šalitovi, ale i o pašování palestinských zbraní a plánovaných teroristických útocích. Šalit je v zajetí únosců už skoro 15 měsíců a dohodu o jeho výměně za palestinské vězně se zatím nepovedlo dojednat.

Obě izraelské akce se sice odehrály na protilehlých koncích země, ale jedno mají společné - nového ministra obrany Ehuda Baraka. Na rozdíl od svého všeobecně kritizovaného a nepopulárního předchůdce Amira Perece má Barak za sebou úspěšnou kariéru v armádě, včetně funkce náčelníka hlavního štábu, a těší se velkému respektu a oblibě mezi vojáky. Od jeho nástupu do funkce jsou i vojenské operace proti palestinským teroristům a odpalovačům raket razantnější a účinnější. Po loňské druhé libanonské válce, kterou Izrael po vedením Olmerta a Perece podle mnohých prohrál, je Ehud Barak odhodlán obnovit odstrašující sílu Izraele i jeho pověst obávaného protivníka.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: gzb
Spustit audio