Izraelská generální prokuratura doporučila obžalobu prezidenta Mošeho Kacava

24. leden 2007

V Izraeli vrcholí skandál okolo prezidenta Mošeho Kacava, který byl už v loňském roce vyšetřován kvůli podezření z řady trestných činů, včetně znásilnění.

Skandál plnil první stránky novin už od léta, a zejména na podzim, kdy policie po skončeném vyšetřování zveřejnila některé podrobnosti a výsledky předala generálnímu prokurátorovi Menachemu Mazuzovi. Mnozí doufali, že Mazuz případ odloží pro nedostatek důkazů, ale prokurátor důkazy shledal a doporučil, aby byl prezident obžalován ze znásilnění a sexuálního obtěžování celkem čtyř žen, z nichž údajná oběť znásilnění byla jeho zaměstnankyní v době, kdy byl v letech 1998-9 ministrem cestovního ruchu. Moše Kacav rovněž čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele, maření výkonu spravedlnosti a nákupu dárků z prezidentského rozpočtu pro svou osobní potřebu. Mazuz pro nedostatek důkazů nedoporučil pouze obvinění z odposlouchávání zaměstnanců a prodávání prezidentských milostí, což bylo rovněž součástí policejního vyšetřování.

Celý případ začal v červenci, kdy prezident oznámil policii, že je vydírán, a to právě ženou, která ho později osočila ze znásilnění. Policie však pro Kacavovo tvrzení nenašla dost důkazů a naopak začala vyšetřovat obvinění vznesená proti němu. Objevilo se jich překvapivě mnoho - ze znásilnění jej nařkly hned dvě ženy a ze sexuálního obtěžování deset, avšak v některých případech byly tyto činy už promlčeny.

Moše Kacav od začátku tvrdí, že je nevinen a že se stal obětí spiknutí politických nepřátel a pomsty propuštěných zaměstnanců. Minulý týden se dokonce přirovnal k Alfredu Dreyfusovi a obětem mccarthyovského honu na čarodějnice. Ještě však existuje šance, že oficiální obvinění vzneseno nebude - generální prokurátor definitivně rozhodne až po soudním přelíčení, kde bude Kacav poprvé seznámen s důkazy a bude se moci hájit. Datum zatím oznámeno nebylo, ale podle odborníků by k němu mohlo dojít za tři až čtyři měsíce. Kacavovi obhájci v úterý oznámili, že předloží nové důkazy svědčící o prezidentově nevině.

Kdyby prezident přece jen obviněn byl, jen jeho vlastní tvrzení by mu zřejmě nepomohlo. Svědků je v jeho případu tolik, že by podle právních expertů k odsouzení stačily jejich výpovědi v Kacavův neprospěch. Pokud by byl shledán vinným, hrozilo by mu až 16 let vězení.

Rozhodnutí generálního prokurátora Izrael šokovalo, i když důvěře občanů se Kacav příliš netěšil už před úterním oznámením - nevěřilo mu přes 93% lidí. Veřejnost, média, poslanci i někteří ministři volají po prezidentově demisi; podle nich Kacav svůj úřad znevážil už jen tím, že byla podobná podezření vůbec vyslovena. Po vlně ostré kritiky, kvůli které se prezident v říjnu dokonce poprvé v historii Státu Izrael nezúčastnil zahajovací schůze parlamentu, Kacav slíbil, že rezignuje, jestli generální prokuratura oficiálně podá žalobu, a že pozastaví výkon své funkce, pokud prokurátor dospěje k závěru, k jakému dospěl v úterý. Dnes svůj slib splnil a postavil se na tři měsíce mimo službu, tedy zhruba do doby, kdy by se mělo konat soudní přelíčení, které rozhodne o jeho oficiální obžalobě nebo jejím stažení. Zatím ho v souladu se zákonem ve funkci nahradí předsedkyně Knesetu Dalia Icik - vůbec první žena, která bude, byť dočasně, hlavou Státu Izrael. Veřejnost přesto požaduje Kacavovu úplnou rezignaci, neboť i kdyby byl nevinen a své jméno později očistil, v Izraeli je slušným zvykem odstoupit z veřejné funkce již v okamžiku, kdy je politik obviněn z nezákonného jednání.

Dokud je prezident v úřadu, požívá imunity a nemůže stanout před soudem. Odvolat jej může jen parlament, kde však pro takový krok musí hlasovat tři čtvrtiny poslanců. Kdyby byl Kacav oficiálně obviněn a neodstoupil ani nebyl odvolán parlamentem, může být souzen až v létě, kdy mu vyprší sedmiletý prezidentský mandát.

Přestože v Izraeli se to skandály v řadách politiků jen hemží, tento je zcela ojedinělý svou závažností i tím, že jde o vůbec první obvinění hlavy státu z trestného činu. V současnosti čelí podobnému nařčení i bývalý ministr spravedlnosti Chaim Ramon, který je obviněn ze sexuálního obtěžování příslušnice ozbrojených sil. V uplynulých týdnech bylo také zahájeno vyšetřování proti premiérovi Ehudu Olmertovi, který je podezřelý z nezákonného zasahování do prodeje státní banky. Neposkvrněný však není ani úřad prezidenta - Kacavův předchůdce Ezer Weizman rezignoval před vypršením mandátu kvůli podezření z korupce; nikdy však nebyl oficiálně obviněn. Dnes 61letý Moše Kacav jej nahradil v roce 2000, kdy dal Kneset tomuto kandidátovi pravicové strany Likud nečekaně přednost před nositelem Nobelovy ceny míru a současným vicepremiérem Šimonem Peresem. Ten je dnes opět horkým favoritem na prezidentskou funkci a svou kandidaturu nevylučuje.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: gzb
Spustit audio