Izrael jde k předčasným volbám

27. říjen 2008

Ministryně zahraničí Izraele Cipi Livni vyhrála v polovině září primárky vládní Kadimy a jako nová předsedkyně strany, která zvítězila v posledních parlamentních volbách, byla prezidentem pověřena sestavením vlády, která by nahradila kabinet odstupujícího Ehuda Olmerta. Šanci na úspěch měla zhruba poloviční.

Cipi Livni se poměrně rychle podařilo uzavřít koaliční dohodu s nejvytouženějším spojencem, levicovou Stranou práce, a slibně vypadala i jednání s menšími parlamentními subjekty. Po uplynutí vymezených 28 dní však musela požádat prezidenta o další dva zákonem přípustné týdny, protože k výsledku nevedla obtížná jednání s ultraortodoxními stranami, zejména Šasem. Jeho podmínky vstupu do vlády nakonec zavrhla jako přemrštěné a týden před vypršením lhůty k jednání dala přednost předčasným volbám. Své doporučení sdělila prezidentovi Šimonu Peresovi v neděli.

Šas, který má v současném Knesetu 12 křesel, je vyhledávaným partnerem všech vládních stran a až na jedinou výjimku se bez něj za poslední čtvrtstoletí nepodařilo vytvořit kabinet ani pravici, ani levici. Svého postavení tradičně využívá k vydírání všech vlád požadováním výhod pro svou náboženskou komunitu, a získal tak nejen nemalé finanční prostředky, ale například i možnost pro věřící židy vyhnout se vojenské službě, která je v Izraeli povinná pro všechny chlapce i dívky. Stejné handrkování provázelo i současná jednání s Cipi Livni, která nakonec prohlásila, že se nenechá vydírat.

Šas svůj vstup do vládní koalice podmínil požadavkem, aby státní rozpočet na příští rok vyčlenil kvůli negativnímu dopadu současné světové finanční krize miliardu izraelských šekelů na přídavky pro početnější rodiny s dětmi, tedy částku odpovídající více než 260 milionům dolarů. Livni byla ochotna nabídnout dvě třetiny požadované sumy, ale Šasu to připadalo málo. Livni rovněž odmítla přistoupit na jeho druhý požadavek, kterým byl závazný slib, že z mírových rozhovorů s Palestinci bude vyloučeno jakékoli jednání o Jeruzalému, aby se zabránilo případnému rozdělení města. Totéž požadovala i druhá ultraortodoxní strana Jednotný judaismus Tóry, kterou Livni oslovila. Nakonec z jednání o vládní koalici odstoupila i strana důchodců GIL, která původně se vstupem souhlasila - ani ji neuspokojila nabídka zvýšení rozpočtové částky na sociální výdaje.

Převážná většina Izraelců vydírání Šasu tradičně odsuzuje, ale tentokrát mnozí uznávali oprávněnost jeho požadavků, třebaže nechápali, proč Šas nakonec nepřistoupil na velkorysou nabídku Kadimy. Cenou za relativně stabilní izraelskou ekonomiku je stále rostoucí propast mezi bohatými a chudými, která je podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD třetí největší na světě. Pod hranicí chudoby žije v Izraeli celá čtvrtina obyvatel, což je nejvíc z vyspělých zemí a dva půl krát více, než představuje průměr v rozvinutých státech.

Izrael tedy čekají předčasné volby, přestože zákon prezidentovi ještě dává možnost pověřit sestavením vlády jinou osobnost a kandidáta může také tři týdny hledat Kneset. Všechny politické strany se však shodují, že volby je třeba uspořádat co nejdříve, a budou se snažit proces maximálně uspíšit. Nejpravděpodobnějším datem se zatím zdá 17. únor 2009 - rok před řádným termínem. Než získá souhlas parlamentu nová vláda, zůstane v čele kabinetu Ehud Olmert.

Cipi Livni své rozhodnutí oznámila den před pondělním zahájením zimní schůze Knesetu. Zahajovací projev v něm tak paradoxně přednese Olmert, který byl kvůli vyšetřování svého korupčního skandálu donucen vypsat primárky Kadimy, vzdát se kandidatury na post předsedy a oficiálně oznámit odchod z politiky. A tentýž znemožněný a neoblíbený odcházející Olmert bude také rozhodovat o konečné podobě rozpočtu na příští rok a povede dál jednání s Palestinci a Sýrií.

Předčasné volby si v Izraeli přeje jen málokdo - nejen kvůli zbytečným nákladům, ale především proto, že země ve složité bezpečnostní situaci potřebuje co nejrychleji stabilní kabinet. Veřejnost by dala přednost vládě národní jednoty, ale tu opoziční pravicový Likud odmítl. Cipi Livni sice při jejím sestavování neuspěla, ale Izraelci její přístup ocenili. Zachovala se státotvorně a nesobecky a neprotahovala zbytečně pokusy předem odsouzené k neúspěchu. Právě tento zodpovědný postoj bude její největší plus v nadcházející předvolební kampani. Cipi Livni je přesvědčená, že Kadima volby vyhraje - a možná má pravdu. Přestože průzkumy dávaly donedávna výrazně největší šance Likudu, dvě pondělní blesková šetření ukázala, že Kadima by skutečně vyhrála a porazila Likud až o tři křesla. Volby ukážou, nakolik se Cipi Livni podařilo získat zpět popularitu, kterou její strana ztratila kvůli Olmertovi.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio