Ivan Štern: Výročí Kulatého stolu aneb všeobecné spiknutí

11. únor 2019

Únor 1989 započal osudový rok pádu komunismu ve středoevropských zemích. Startovní výstřel zazněl z Varšavy. Od Kulatého stolu. Byla to komunistická vláda, která představitele demokratické opozice vyzvala a usedla s nimi k jednacímu stolu. Proto dodnes mnozí tvrdí, že to nebylo jen samo sebou, že šlo o spiknutí mezi komunisty a částí opozice. Té levicové.

Tvrdí to i předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost, Jaroslaw Kaczyński. To nepřekvapuje. Překvapením ale je, že postoj bratra nesdílelo jeho dvojče, Lech Kaczyński, tragicky zahynulý polský prezident.

Komunistický generál se chystal vydírat Walęsu kvůli spolupráci se Státní bezpečností

Lech Walęsa

Polští generálové zodpovědní za vyhlášení výjimečného stavu v roce 1981 pokárali v roce 2004 v osobním dopise Lecha Walęsu za údajně smyšlenou verzi známého masakru stávkujících horníků v uhelném dole Wujek.

Ostatně právě na něho se před několika dny odvolával současný prezident Andrzej Duda v rozhovoru pro zahraniční vysílání polské televize. Ač jinak loajální člen strany a věrný stoupenec svého šéfa, Jaroslawa Kaczyńského, si v tomto bodě dovolil s ním nesouhlasit.

Nejspíš aby pomýlený Duda veřejnost nemátl, veřejnoprávní televize – to je ta, co vládě dělá, co jí na očích vidí – z odvysílaného dokumentu k 30. výročí Kulatého stolu vystříhala veškeré zmínky a obrázky s Lechem Kaczyńským. Takže přece jen spiknutí. Díky němu prý komunisté dodnes prosakují do vládnoucích struktur, médií a justice.

Kaczyńského spiknutí

Vývoj zpočátku stoupencům spiknutí dával za pravdu. Do roku 2005 zemi ovládala levice. Z jejích řad vzešel Alexander Kwaśniewski, po Jaruzelskim a Walesowi třetí polský prezident. V roce 1989 nomenklaturní komunista. Polsko, nejspíš z potměšilosti, přivedl do Severoatlantické aliance a do Evropské unie. Spiklenec jak z partesu!

Levice se na začátku nového století zničila sama. Mírou korupce. Překročila tu všechny myslitelné hranice. Proto ji měli lidé plné zuby. Ne však pro její levicovost. Duda, i když pro Kaczyńského stranu veskrze pomýlený, má pravdu. Nebylo to spiknutí, ledaže se levice spikla sama proti sobě.

03336285.jpeg

Pravdu má přesto napolovic. Tvrdí, že se komunisté ke Kulatému stolu hnali proto, aby si udrželi dosavadní majetkové vztahy, popřípadě si vytvořili nové. Jev tento Duda nazývá postkomunismem.

Polsko v době kulatého stolu bylo vyhladovělé, hospodářsky zcela rozvrácené, zadlužené po uši, kam se podívalo. Jedním slovem bankrot. O majetek mohlo jít sotva. V Polsku patřil západním věřitelům.

Duda přesto tvrdohlavě trvá na tom, že o majetek šlo a že se z toho vyvinul postkomunismus. Co ale samotným postkomunismem míní, zahraniční vysílání polské televize z něho nevymáčklo.

Možná je jím ono Kaczyńského spiknutí. Jen Duda to zatím neví.

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Související