Ivan Štern: Terorismus – made in Europe

22. listopad 2020

Před vídeňským barem Kaktus imám Ademsafi Bajrami zapálil svíčku, přidal ji k zářícímu koberci stovek dalších svíček a pozvedl ruce, aby se pomodlil za oběti nedávného masakru, který se tu odehrál.

Jeho smutným aktérem byl dvacetiletý albánský vrah, imámův krajan a současně rakouský občan. Imám sem přivedl smuteční průvod vídeňské albánské obce, aby společně uctili nejen památku všech obětí, ale i památku té oběti vůbec první, kterou byl jedenadvacetiletý mladík, rovněž jejich krajan a rovněž rakouský občan.

Čtěte také

Vrah, kterého nakonec zlikvidovala policie, byl zcela jistě nadprůměrně inteligentní. Podařilo se mu ošálit lektory deradikalizačního programu, kterému se podrobil během nedávného věznění. Vykazoval natolik nadprůměrné výsledky v deradikalizaci, až dosáhl předčasného propuštění. Do vězení ho v podstatě poslala vlastní matka. Poté co zjistila, že se vydal do Sýrie, aby se přidal k Islámskému státu, oznámila ho úřadům. Úřady jej stihly zadržet na syrských hranicích a poslat zpět před rakouský soud.

V souvislosti s vídeňským masakrem německý spolkový ministr vnitra Horst Seehofer se před Spolkovým sněmem vyjádřil, že i zrychlené vyhoštění osob podezřelých z terorismu nemusí být účinné už proto, že jen jeho úřad eviduje 613 případů, u kterých se předpokládá sklon k terorismu. Jde však o osoby mající buď německé občanství, anebo německé občanství kombinované ještě s nějakým občanstvím jiným. Problém uprchlický proto nutně nemusí mít přímou vazbu na islamistický terorismus.

Evropský způsob života

Čtěte také

Potvrzuje to i reakce rakouských úřadů na masakr. Zavřely dvě vídeňské mešity, podezřelé z toho, že šířily nenávistnou islamistickou ideologii a staly se semeništěm terorismu. Je to pár dnů, co němečtí Zelení spolu s bavorskými křesťanskými sociály vydali výzvu vládě, aby zakázala dovoz salafistických duchovních, zahraniční financování mešit a aby ve věznicích potírala šíření islamistického radikalismu.

Všechna tato navrhovaná opatření, včetně zrychleného a účinnějšího řešení uprchlické otázky nejen na jednotlivých národních úrovních, ale i na úrovni celoevropské, zní sympaticky a rozhodně nejsou v rozporu se sdílenými evropskými hodnotami.

Ivan Štern

Pochybnost se ale rodí v okamžiku, kdy si pozorovatel uvědomí, že teroristou se může stát člověk plně integrovaný, člověk, který má sice jiný etnický původ, ale narodil se a vyrůstal v zemi, jejímž občanstvím se pyšní, člověk, kterému se dostalo plnohodnotné evropské vzdělanosti. Není to prostě jen náhodná shoda okolností, když je Evropa s to si terorismus vyrobit sama a nepotřebuje k tomu další uprchlické vlny.

Je opravdu evropský způsob života tak přitažlivý a přesvědčivý, jestliže jej dokáže svým kázáním přebít leckterý salafistický imám?

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio