Ivan Štern: Spravedlnost pro polské učitele

18. duben 2019

Nabídka varšavských advokátů, že poskytnou právní pomoc stávkujícím učitelům, mi připomněla rok 1976. Tehdy pro změnu stávkovali dělníci v Radomi a Ursusu.

Požadovali totéž jako dnes učitelé. Lepší pracovní podmínky a zvýšení mezd, v obou případech hladových. Učitelé zvýšením platů chtějí srovnat krok s ostatními zaměstnanci, vysokoškolsky vzdělanými.

Ivan Štern: Kde je ten hrdý polský národ?

Polský prezident Andrzej Duda

Polský prezident Andrzej Duda v reakci na obvinění Polska evropskou komisí, že reformou soudního systému demontuje polský právní stát, na nic už nečekal a trucovitě podepsal poslední dva zákony týkající se soudů.

Odbory spočetly, pokud se učitelské platy mají dostat alespoň na průměrnou úroveň příjmu ostatních vysokoškoláků v roce 2018, musí letos učitelé dostat přidáno nejméně tisíc zlotých. Zhruba šest tisíc korun.

V roce 1976 na stávkující dělníky vláda poslala policii. Ta je zmlátila. Mnohé do krve. Řadu z nich držela ve vyšetřovací vazbě, kde dostávali další nakládačku. Zrodil se tehdy Výbor na obranu dělníků, složený hlavně z advokátů, okamžitě poskytujících právní pomoc jak dělníkům, tak i jejich rodinám.

To, že srovnání s rokem 1976 není příliš přitažené za vlasy, potvrzuje sám Lech Walesa. Na svůj Twitter napsal, že „PIS jsou jako komunisti. Finančním podvodem chtějí zadusit solidární a spravedlivou stávku učitelů.“

Zhoršení pracovních podmínek

Walesa má na mysli tvrzení ministryně školství Zalewské. Na obrazovce veřejnoprávní televize prohlásila, že učitelé nemají důvod ke stávce. Vláda jim přece zvedla platy už o celé 702 zloté. Bezmála o oněch „magických“, jak řekla doslova, tisíc zlotých.

Ivan Štern: Zpráva z Polska jak přes kopírák

Bez domova - bezdomovectví - bezdomovec

Je to jako přes kopírák. Jestli se každý devátý až desátý našinec nachází v dluhové pasti, pak u našich severních sousedů podle studie, již si zadal zemský registr dluhů, jsou na tom Poláci zhruba stejně.

Částka 702 zloté sice souhlasí. Činí ji ale součet všech přidání od roku 2013 až po všechna navýšení, vládou přislibovaných pro letošní rok. Sotva tedy jde o nápravu křiklavých mzdových poměrů, v nichž se zejména od chvíle, kdy nastoupila k moci vláda strany Právo a spravedlnost, nacházejí učitelé.    

Tak jako učitelům v duchu svých předchůdců z roku 1976 nabídli pomoc varšavští advokáti, solidaritu s nimi vyjádřili soudci sdružení ve spolku Iusticia. Jde o největší soudcovské sdružení Polska. Soudci solidaritu zdůvodnili především tím, že učitelé podobně jako oni sami jsou oběťmi zničujících rádoby reforem, uskutečněných současnou vládou.

V obou případech vedly ke zhoršení pracovních podmínek. Soudcovský stav navíc ohrozily v jeho nezávislosti, nutné to podmínky jakéhokoli myslitelného právního státu. Platové požadavky učitelů soudci považují za spravedlivé a odpovídající důstojnosti jejich profese.

Ivan Štern

I když odborový svaz Solidarita, rovněž učitele částečně sdružující, ještě před započetím stávky, na níž se nakonec podílí 74 procent všech polských škol, sehrál roli odborů „žluťáckých“ a pro jeho zakladatele Lecha Walesu tak zemřel, dostalo se učitelům přesto zadostiučinění. V podobě spravedlnosti od soudcovské Iusticie. A jak známo, spravedlnost, iusticia je vlastní sestrou solidarity.

autor: Ivan Štern
Spustit audio