Ivan Štern: Polská chytrá karanténa – zbožné přání

19. duben 2020

Koronavirová nákaza v Polsku má už i první oběť politickou. Je jí Jaroslaw Gowin, ještě počátkem dubna ministr vyššího školství.

Práce ve vládě se vzdal na protest proti tomu, že se více než nákazou trápila otázkou prezidentských voleb, plánovaných na 10. května, a prakticky neuskutečnitelných. Veškerou energii má přece věnovat rychlému zavádění chytré karantény.

Čtěte také

Gowinova argumentace na rozdíl od argumentací opírajících se více o postoje ekonomické má výrazný ráz humanitní. Tvrdí, že karanténa založená na obecné izolaci lidí sice pár tisíc jedinců uchrání před osudovými koronavirovými důsledky. Samu nákazu ale pod kontrolu nedostane.

Cenou, kterou budou Poláci za to nuceni platit, je zoufalá přeplněnost nemocnic, vedoucí k odkládání operací a zákroků u lidí jinak vážně nemocných. A z dlouhodobého hlediska to povede ne k tisícovkám úmrtí, ale k deseti, pokud ne ke sto tisícovkám předčasných smrtí.

Když zmiňuje ekonomické důsledky, obává se přitom hlavně neúměrného růstu nezaměstnanosti, podobnému tomu z 90. let, který přinesl ohromnou vlnu sebevražd. Gowin se proto domáhá zavedení režimu kurzarbeit.

Uvolnit obecnou karanténu

Plán chytré karantény vypracoval Andrzej Sośnierz, poslanec a bývalý předseda Národního fondu zdraví, obdoby naší zdravotní pojišťovny. Opírá se o následující pilíře:

Čtěte také

Zvýšit testy na 60 až 80 tisíc denně. Nyní se pohybují v řádu tisíců. Umožňuje to vlastní testovací metoda, kterou vyvinula varšavská Akademie věd.

Mezi osoby podezřelé z nákazy plán řadí i ty, kteří se s pozitivně testovanými ocitli ve styku posledních sedm dní. Od ostatních musí být i oni odděleni. Vláda si pro tyto účely má pronajmout nyní zcela volné kapacity hotelů a jiných rekreačních zařízení a plošně pronájmy pokrýt celou republiku. Do nemocnic tak poputují jen ty nejvážnější případy, a zdravotní službě tak zůstanou zachovány kapacity pro ostatní stejně životně důležité zákroky.

U chytré karantény, jak známo, je možné vytvářením virtuálních map pohybu jednotlivých lidí vyhledávat možná ložiska nákazy.

Gowin uznává, že řadu z uvedených opatření vláda provádí. Ale odděleně. Sośnierzův plán je synergický a slibuje rychlou a účinnou reakci. Umožní obecnou karanténu uvolnit a nahradit ji chytrou. Země tak bude moct plnohodnotně obnovit chod své ekonomiky.

Ivan Štern

Nynější neochotné polské vládní poměry mi poněkud připomínají poměry, které jsme zažili onen osudný květen 1986 po výbuchu černobylské elektrárny. Polská opozice by proto panu Kaczyńskému, zarytému bojovníkovi proti komunismu, měla možná dát najevo, že k tomu, aby politik jednal po bolševicku, nutně nemusí být komunistou. Někdy je žádoucí i pravý opak.  

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio