Ivan Hoffman: Svobodné rozhodování

14. červenec 2021

Aby měl člověk skutečnou svobodu volby, musí mít šanci rozhodnout se i špatně. Přesněji, nesmí být nucen akceptovat něco, co se mu vnucuje jako jediná pravda. Pokušení státu vést občany ke správným rozhodnutím a případně trestat rozhodnutí špatná činí svobodné rozhodování rebelií, vzpourou proti autoritám a vlastně je to i podrývání režimu. Jak to nyní sledujeme u očkování proti covidu.

Kdo zpochybňuje anebo odmítá očkování, koleduje si o obvinění z neodpovědnosti, z hazardu se zdravím svým i zdravím národa. Zajímavé je, že právě proto, že v sázce je zdraví, logicky se nabízí respektovat svobodné rozhodnutí jednotlivce. Právě z obavy o zdraví se totiž přibližně třetina populace očkovat nechce.

Čtěte také

U rozhodování je důležitá kvalita informací. U covidu si na jejich nedostatek nemůžeme stěžovat. O ničem jiném se už přes rok nebavíme a názorů, co to je, jak s tím žít, respektive co proti tomu dělat, jsme vyslechli nepočítaně.

Názory renomovaných expertů si pravidelně protiřečí. Co bylo včera vysmívanou konspirací, je vzápětí relevantní alternativou. Co se mělo za prokázané, vzbuzuje nově pochybnosti. Především je ale stále příliš moc toho, co nevíme.

I kdyby riskovali zdraví

Čtěte také

O svobodě volby je za této naší covidové situace třeba říct, že se dobré rozhodnutí může časem ukázat jako chybné a chybné jako správné. Nejlepší asi bude nenaletět konspirátorům a současně si nenechat vymýt mozek propagandisty.

Filozoficky vzato, tedy podle existencialistů, je člověk odsouzen k volbě a i nevolit je volba. Nebýt proti očkování a neriskovat očkování je kompromis, při kterém vakcína určitě nepomůže, ale určitě ani neublíží.

Ivan Hoffman

Jak ale zjistit, kolik je mezi nenaočkovanými odpůrců očkování a kolik je nerozhodných? V Čečensku se prý spousta nerozhodných nechala naočkovat poté, co jim pan Kadyrov sdělil, že když onemocní, nedostanou kyslík. To je, zdá se, argument, kdy se lidé svobodně rozhodnou správně, i kdyby tím riskovali zdraví.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio