Ivan Hoffman: Kulatý nesmysl

30. červen 2021

Nechci být jízlivý, ale Simona Kupera, takto komentátora Financial Times přes fotbal, potkalo, co si zasloužil. Po odehrání základních skupin na Euru sepsal článek o tom, že Západ je ve fotbale lepší než Východ a rozebíral, proč se „ze zemí, ve kterých před rokem 1989 vládli komunisté“ do osmifinále dostali jen Češi, Chorvaté a Ukrajinci. 

Čtěte také

Není to prý jen tím, že jsme chudí. Také jsme líní se hýbat a netrénujeme děti přistěhovalců v chudých čtvrtích jako třeba Francouzi, Nizozemci či Britové. A pak jsou tu hodnoty: na rozdíl od uvědomělého Západu nepoklekáváme a nepodporujeme sexuální menšiny.

To, s čím fotbalový teoretik Simon Kuper před zápasy Nizozemců s Čechy, ale také vychvalovaných Francouzů s obyčejnými Švýcary nepočítal, je kulatý nesmysl, kolem kterého se všechno na hřišti točí.

Ověšet se duhovými náramky

Nizozemcům k vítězství chybělo štěstí anebo pokora, možná obojí. Před zápasem řešili, jak odejdou ze hřiště, budou-li na ně pořvávat rasisté, místo aby řešili Čechy, se kterými budou hrát.

Čtěte také

No a francouzští mistři světa, živoucí důkaz západní fotbalové nadřazenosti, doplatili se Švýcary na to, že když vedli o dvě branky, přestali hrát a začali si přihrávat. Na to je štěstěna alergická.

Západní přehlížení Východu je něco, s čím nic nenaděláme. Nizozemci jsou naštvaní kvůli porážce od průměrných Čechů, místo aby se zlobili na to, jak se po hřišti kutálela mičuda. Ta totiž ignoruje železnou oponu, neřídí se politickou korektností a dokonce si dělá legraci ze sázkových kanceláří. To jediné, co má smysl ohledně fotbalového míče řešit, je, jak mu jít naproti.

Ivan Hoffman

Co kdyby k vítězství pomohlo ověšet se duhovými náramky a pokleknout na podporu černých přátel, o které nemají fotbalisté mezi sebou nouzi? Za pokus by to určitě stálo. Nic se tím nedá zkazit. Kulatý nesmysl si stejně bude dělat, co chce, ale třeba by tím čeští běloši zbourali tu fotbalovou železnou oponu, kterou maluje Financial Times.  

Chtělo by to ale kvůli většímu efektu po česku pokleknout s módními duhovými doplňky ve Wembley. Ve finále!

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio