Ivan Hoffman: Strach má velké oči

29. leden 2020

Bát se v dnešním světě, to není žádná ostuda.

Ohromující záběry z čínských velkoměst, zejících prázdnotou po výzvě, aby lidé neriskovali nákazu nebezpečným koronavirem a zůstali doma, budí stejnou hrůzu, jako nemoc sama.

Čtěte také

Tak to v praxi vypadá, když má strach velké oči. Potvory, viditelné pouze mikroskopem, svedou vylidnit ulice stejně důkladně, jako žraločí ploutev vyklidí pláž i s přilehlým přímořským letoviskem.
       
Statisticky vzato je obětí dnešních pandemií výrazně méně, než kolik lidí v minulosti skolila cholera, španělská chřipka či mor. Kdysi lidé umírali po milionech, zatímco děsivý SARS měl před osmnácti lety na svědomí 800 obětí. Strach se ovšem neodvíjí od statistické pravděpodobnosti, že si virus vyhlédne zrovna mne. Bojíme se společně a strach někdy bývá nakažlivější, než nemoc, která ho vyvolala.

Strach určitě dává smysl, když člověk na žebříku řeší, zda se z předposlední příčky natáhnout za posledním jablkem. Když jsem padal posledně, slíbil jsem si cestou, že to nabudu opakovat. Jsou, pravda, i situace, kdy máme osvědčit nebojácnost.

Každá špatnost má svého autora

Čtěte také

To když je třeba někoho zachránit, někoho se zastat. Anebo když se nabízí udělat správnou věc, k něčemu nemlčet, i když víme, že za to budeme po zásluze potrestáni.

Nejhorší je strach z neznámého. Ten má oči největší, protože naše úzkostná představivost překoná i tu nejhorší realitu. Ač posíleni vším, co nás nezabilo, jsme přesto bezmocní vůči tomu, co nás dosud nepotkalo.

A to jsou třeba ty vražedné viry, o které teď v médiích zakopáváme na každém kroku. Kde se vzaly, jasné není. Zmutovalo cosi zvířecího? Anebo se mezi lidi dostalo něco vymyšleného člověkem?

Čtěte také

Ti, co nevěří na náhody a spíše předpokládají, že každá špatnost má svého autora, si určitě vzpomenou, jak Tom Cruise v jednom z dílů Mission Impossible zachraňuje svět před virem Chimérou, který se mezi lidi chystá vypustit zločinný majitel farmaceutické firmy, aby pak zbohatl na prodeji protiléku.

Vzhledem k tomu, že Hollywood je pověstný tím, že smyšlené filmy točí podle skutečnosti, někteří investigativci už se baví o koronaviru, který si 22. května 2007 někdo nechal patentovat v USA.

Ivan Hoffman

Svět je v každém případě malý a tak nejsem překvapen, že prvního podezřelého, který si z Číny přivezl kašel a teplotu, už máme i u nás v Kroměříži. Dokud od hejtmana Jiřího Čunka neuslyším, že jde o obyčejnou chřipku, budu odpovědně doma za zbabělce. Není to na škodu a není to ostuda.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio