Ivan Hoffman: Ohrožený lev

8. leden 2020

Lev už u nás dávno vyhynul, ale protože ho máme ve státním znaku, je zde doma.

Do české přírody patří, a také ho v ní potkávám. Z Bunče to je zkratkou nějakých 40 minut ke studánce, kde od roku 1905 vytékají dva prameny vody rovnou z tlam pískovcového lva a lvice.

Čtěte také

Před časem studánku U lvích hlav poničili vandalové. Urazili lvům čelisti, takže byl na ně, bezzubé, tristní pohled. Lev má budit respekt, nikoli soucit. Proto mne u těch zmrzačených šelem vždy napadlo, že by vandalové zasloužili zpřerážet ruce. Anebo by měli být v Pražské ZOO pohozeni lvům.

To, mimochodem, mělo potkat i vandaly, kteří z jakýchsi pitomých politických důvodů z Pražského hradu ukradli a nůžkami zmrzačili lvy na prezidentské standartě. Já vím, dnes by to neprošlo, jsme civilizovaní.

Barbaři, co vztáhnou ruku na českého lva, nejsou souzeni podle zásady lev za lva, ani u nich neplatí, s čím kdo zachází, tím také schází. Alespoň by se jim mělo doživotně zakázat dotknout se svými špinavými prackami mince s českým lvem…! Tak jo, omlouvám se, že jsem se tak rozohnil.

Být svobodně sebou

Příběh naší oblíbené studánky má momentálně dobrý konec. Péčí kameníka Blahy z Vlčnova lvi ožili.

Čtěte také

Na tabulce osazené loni v září stojí, že se na rekonstrukci společně podílely obce Salaš, Velehrad, Modrá, Spolek pro podporu místních iniciativ Chřiby, a společnost Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Přijde mi vlastenecké, že jsme se o své lvy dokázali postarat bez dotací z EU.

Mimochodem, můj zeť pochází ze země, kdy mladý muž svou vyvolenou přesvědčuje, že za něco stojí, tím, že přemůže lva. Nemusí ho nutně ulovit, postačí prý, když lva chytí. Poslední dobou už se na tom tolik nebazíruje a ani naše dcera na tom před svatbou netrvala.

Lev je ohroženým druhem z prozaičtějšího důvodu, než že si člověk potřebuje něco dokazovat. Nesvede už ubránit své teritorium před zemědělcem, který potřebuje další a další půdu. Je vskutku nedůstojné krále tvorstva že ho musí v rezervacích člověk chránit před lidmi, když ještě relativně nedávno se na mapách nacházela bílá místa opatřená výmluvným nápisem „Hic sunt leones“.

Ivan Hoffman

I český lev je ohroženým druhem. V naší hrudi. Nezbytně potřebujeme chrabré, lví srdce mezi všemi těmi orlicemi kolem, o orlech s imperiálními ambicemi na východě či za mořem ani nemluvě. Být svobodně sebou, znamená být lvem. Nepodbízet se, neponižovat, suverénně trvat na svém. Umět vycenit zuby a zjednat si respekt.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio