Ivan Hoffman: Snadná volba

21. září 2022

Když se podíváme na spokojenost občanů s vládou a na vývoj volebních preferencí, většina občanů by se zřejmě nezlobila, kdyby je politici zdvořile požádali, aby znovu rozdali karty v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. To ale zatím na programu dne není, a tak voliči musí vzít zavděk alespoň volbami do obecních zastupitelstev, neboli komunálními, a možností obměnit třetinu Senátu.

Odpověď na otázku, zda se v komunálních volbách bude řešit velká politika, čili zda budou referendem o vládě pětikoalice, zní: jak kde. Platí, že čím větší obec, tím větší pokušení vystavit partajím účet za to, co předvádějí jejich poslanci, senátoři a ministři v Praze.

Čtěte také

V naší malé obci se ovšem volby obejdou bez kádrování kandidátů a budou poklidným svátkem demokracie. Vybírat budeme ze dvou koalic, složených až na jedinou výjimku z kandidátů bez politické příslušnosti, přičemž ten jediný straník má alibi, že je z opozice.

Obě koalice se před volbami shodly na realistickém společném programu, co je třeba v obci udělat, takže při hlasování neriskujeme chybu. Z fotografií na společném letáku obou koalic na nás hledí naši sousedé.

Čtěte také

V naší obci půjde o snadnou volbu, protože se nemůžeme vyjádřit k tomu, zda odejít z Lipské burzy, zrušit emisní povolenky, zda odmítat ruský plyn, zda posílat zbraně na Ukrajinu a zda kupovat zbraně z Ameriky.

Nemůžeme rozhodnout, jaký bude náš vztah k Tchaj-wanu, čili jaký bude vztah Číny k nám. Hlasovat nemůžeme o odmítnutí zeleného údělu, o sankcích, ani o dotacích, ani o tom, jak čelit migraci.

Ivan Hoffman

Ať už u nás volby dopadnou jakkoli, nebude se po nich na schůzi místního zastupitelstva jednat o vystoupení z NATO a neutralitě, ani o odchodu z Evropské unie anebo o vyhlášení moravské nezávislosti.

Na komunálních volbách v naší obci je zajímavé, o čem všem nejsou, co všechno se řeší o nás bez nás, takže si tím nemusíme lámat hlavu. Jsme obec, z které nevzejde žádný signál. Nic od nás vládě nehrozí.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.