Ivan Hoffman: Slovenský pokus o prezidentku

27. únor 2019

Slovensko čeká volba hlavy státu. První kolo se uskuteční 16. března.

Podle posledního průzkumu společnosti Median pro Rozhlas a televizi Slovenska má největší podporu veřejnosti právnička a občanská aktivistka Zuzana Čaputová. V preferencích překvapivě předstihla dosavadního favorita prezidentské volby, politika a diplomata Maroše Ševčoviče.

Zuzana Čaputová ovšem předstihla také hlavního opozičního kandidáta Roberta Mistríka, který se kvůli tomu kandidaturty vzdal a veřejně podpořil svou soupeřku.

Aktuálně se tedy zdá, že si katolické Slovensko bude vybírat mezi liberálně orientovaným socialistou a sociálně citlivou liberálkou. Ale také mezi diplomatem, který to dotáhl na místopředsedu Evropské komise, a má podporu nejsilnější vládní strany, a právničkou, která se vymezuje vůči bezpráví a aroganci moci a brání veřejný zájem proti zájmům politických stran a podnikatelských skupin.

Nedojde-li v příštích dvou týdnech k nějakému dramatickému zvratu, zopakuje se situace roku 2009. Tehdy do druhého kola postoupila Iveta Radičová a Slovensko volilo, zda mít prezidenta anebo prezidentku.

Být advokátkou chudých a slabých

Petr Šabata: Proč volby vyhrávají Orbán, Fico a Andrej Babiš

Viktor Orbán

V Česku stále řešíme hádanku, kdo bude vládnout. Na Slovensku trápí desítky tisíc demonstrantů, že kabinet bez nemilovaného Roberta Fica dál řídí Robert Fico. A v Maďarsku právě skončilo referendum o Viktoru Orbánovi, který znovu drtivě porazil všechny politické soupeře a povede svoji čtvrtou vládu.

Protože nakonec vyhrál tehdejší prezident Ivan Gašparovič, opozice se k podpoře ženy příliš neměla. Ještě před týdnem předseda nejsilnější opoziční strany vybízel Zuzanu Čaputovou k odstoupení ve prospěch vědce Mistríka. Zda Čaputová může v soutěži s muži uspět lépe, než před deseti lety Radičová, je velký otazník nadcházející slovenské prezidentské volby.

Druhý slovenský pokus o prezidentku není bez šance na úspěch. Právnička Čaputová nabízí spravedlnost, po které bývá větší poptávka, než po demokracii, kterou nabízela Radičová.

Být advokátkou chudých a slabých pak určitě není žádný handicap v soutěži s mocným eurokomisařem, kterému spousta lidí neuvěří stylizaci do muže, který se na politické výsluní vyšplhal z chudých poměrů. Ševčovič je navíc kandidátem Smeru, který za poslední rok ztratil hodně ze své popularity.

Logo

A především: Slovensko už v minulých volbách upřednostnilo politického amatéra Andreje Kisku před politickým rutinérem Robertem Ficem. Nyní je amatérkou Čaputová a s handicapem rutinérství se pere Maroš Ševčovič.

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio